NESTAJU MILIJUNI

Najjači protivnik Brazila na Svjetskom prvenstvu - korupcija

12.09.2011 u 11:10

Bionic
Reading

Posljednjih je tjedana dosta informacija stiglo iz Brazila o teškim neregularnostima u pripremama za Svjetsko nogometno prvenstvo, koje se u toj zemlji ima održati 2014. Najveći je problem sustav javne nabave. Zvuči li vam poznato?

Državni tužitelj Roberto Gurgel najavio je moguću tužbu zbog neustavnosti toga sustava jer po njegovom mišljenju nema transparentnosti u načinima dobavljanja robe za tisuće ugovora koje država potpisuje u vezi s izgradnjom objekata za Svjetsko nogometno prvenstvo i za Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru.

Claudio Abramo, direktor Transparency Internationala u Brazilu, kaže da vlada 'zakon džungle' i da uopće nisu jasne granice između javnog i privatnog.

Državni službenici koji potpisuju te ugovore kažu kako su primorani rokovima jer vrijeme ide, a puno toga još treba sagraditi, što već jest tema sukobljavanja između FIFA-e i vlade kojoj je na čelu predsjednica Dilma Rousseff.
Ipak, sama Rousseff tvrdi da će čak devet od 12 stadiona koji se grade biti gotovo do kraja 2012. Abramo tvrdi da je ta brzina detonator velike korupcije u redovima državnih službenika i dobavljača.

Dilma Rousseff
se teško brani od takvih optužbi jer je i sama morala smijeniti nekoliko ministara vezanih uz korupcijske afere.

Glavni revizor Benjamin Zymler priznaje da ne stigne sve pratiti i da postoji mnogo 'sivih zona' jer mnoge instance lokalne vlasti uopće ne objavljuju budžete za neke radove prije nego što se raspišu javni natječaji.

Rousseff priprema 'vojsku' od 230.000 službenika koji će potrošiti 155 milijuna dolara proračuna ministarstva turizma, a koji bi trebali djelovati kao inspektori i nadzornici.

Gotovo da nema dana da ne pukne neka afera zbog korupcije. Posljednja je vezana uz izgradnju nove infrastrukture u zračnoj luci Natal, na sjeveroistoku Brazila, koja će imati jako veliku važnost za prvenstvo. Malverzacije se mjere u desecima milijuna dolara. Abramo iz Transparencya kaže da su metode kojima raspolaže njegova organizacija potpuno neefikasne.