ODBIJENA PONUDA

Medvedev: Cameron bi bio dobar KGB-ovac

12.09.2011 u 15:54

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron boravi u dvodnevnom službenom posjetu Moskvi, prvom posjetu jednog britanskog premijera Rusiji u zadnjih pet godina, kako bi učvrstio bilateralnu gospodarsku suradnju i zaključio ugovore vrijedne 345 milijuna dolara, javljaju svjetske agencije

Cameron se ponedjeljak sastao s predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, a susret će se i s premijerom Vladimirom Putinom. Razgovori će se voditi o gospodarskoj suradnji na području inovacija, o međunarodnoj sigurnosti i o mogućnosti suradnje u europskoj proturaketnoj obrani, pišu ruski portali.

Cameron, kojega su 1985. godine vrbovale sovjetske tajne službe, bio bi 'dobar agent KGB-a' da je prihvatio ponudu, našalio se Medvedev na konferenciji za novinare koju su njih dvojica održali u Moskvi.

'Siguran sam da bi David bio vrlo dobar agent KGB-a, no u tom slučaju ne bi nikad mogao biti britanski premijer', rekao je Medevedev, na što je Cameron kratko dodao: 'Nadajmo se da ne bi'. te izazvao provalu smijeha među novinarima.

Medvedev je na novinarsko pitanje komentirao pokušaj KGB-a da unovači Camerona 1985, dok je današnji premijer putovao tadašnjim Sovjetskim Savezom.

Inače, u Rusiju je u Cameronovoj pratnji doputovalo više od 20 poduzetnika iz Velike Britanije koja je šesti po redu strani investitor u Rusiji, javlja Reuters.

Posjet je dio Cameronove strategije kojom pokušava potaknuti oporavak britanskog gospodarstva poticanjem izvoza u brzorastuće ekonomije poput Rusije, Indije i Kine.

Bivši direktor naftnog koncerna JUKOS-a Mihail Hodorkovski pozvao je britanskog premijera da tijekom posjeta Moskvi postavi pitanje o korupciji u Rusiji.

'Volio bih da britanski premijer otvoreno upita predsjednika Medvedeva o korupciji i o pravosudnom sustavu u Rusiji', rekao je u intervjuu za Daily Telegraph, objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

Odnosi Britanije i Rusije zategnuli su se pošto je u Londonu 2006. ubijen ruski agent Aleksandar Litvinenko, nakon čega su obje zemlje protjerale po nekoliko diplomata.