RAZDOR MEĐU NOĆNIM VUKOVIMA

Motoristi ne žele biti Putinovi 'dupelisci'

Bionic
Reading

Poznata ruska motoristička skupina Noćni vukovi gubi neke istaknute članove zbog sve očitijih veza svog vodstva s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. U razgovoru za Ogonjok, ti članovi otvoreno negoduju što su se u njihov slobodarski i nezavisni pokret ubacile politika i neka nova ideologija

'Što ćemo sad – hoćemo li si i tetovaže prepisati na ćirilicu?', zapitao se jedan od bajkera veterana kojima Ogonjok ne otkriva identitet. Naime, njihovog vođu, Aleksandra Zaldostanova 'Kirurga', odjednom su zasmetali korijeni i povijest supkulture kojoj je na čelu, pa je odlučio promijeniti tradicionalnu ikonografiju Noćnih vukova te izbacio ambleme i riječi na engleskom s klupskih jakni. Ne samo to: nekad buntovna 'banda' Noćnih vukova sve češće sudjeluje u raznoraznim režimskim akcijama s političkom potkom.

Otkako se Putin 2010. godine pojavio na bajkerskom mitingu u ukrajinskom Sevsastopolju jašući Harley Davidsonov trokotač, Noćni vukovi postali su nešto poput Naših ili Molodaje Gvardije: prorežimska patriotska skupina s kojom se tu i tamo dođe poslikati ruski premijer u svojim nastojanjima da se 'modernim' imidžom svidi ruskoj mladeži. Sličan se scenarij ponovio ove godine u Novorosijsku, ali i lani u Beogradu.

Noćni vukovi jedna su od najstarijih i najrasprostranjenijih moto skupina na području negdašnjeg Sovjetskog Saveza, a ogranke imaju i u balkanskim zemljama, poput Srbije i Makedonije.

Prema Ogonjokovim izvorima iz bajkerskih, ali predsjedničkih krugova, Putin do pred koju godinu baš i nije znao voziti velike motore: prema vlastitom priznanju Noćnim vukovima, kad je prvi put pokušao, motocikl mu se digao na zadnji kotač i zakucao u sporedni automobil. Radi sigurnosti, Putin sada vozi trokotač, a navodno vježba na putovima oko predsjedničke rezidencije u Novo-Ogarjevu.

Nekima u Noćnim vukovima smeta što im se premijer u Novorosijsku obratio s 'braćo!'

'Ma kakav nam je on brat? Ima tu nešto dupelizački. Nismo se skupili da bismo vozikali političare', izjavili su Ogonjoku 'Pavel' i 'Ivan'.

Prozivanog vođu skupine, Aleksandra Zaldostanova, živciraju optužbe da je izgubio ljudski integritet. Prijevod klupske ikonografije na ćirilicu objasnio je epohalnim razočaranjem liberalnim, prozapadnim 90-ima: 'Mi se sada borimo protiv nepravdi koje stižu sa zapada. Protestiramo protiv svjetske obmane.'

Nije poznato je li svjestan da, dok to govori, djeluje nepopravljivo zapadno, američki – po odjeći, glazbenom stilu, pa i po motorima – njegova skupina, koja je, kako primjećuje Ogonjok, 'u 20 godina prešla put od anarhista do režimskih patriota' doima se kao još jedna tipična američka reklama na temu slobodnog života.