OŠTRA OPORBA

Janšin SDS zanijekao primanje novca od Patrije

09.09.2011 u 14:26

Bionic
Reading

Vodeća slovenska oporbena stranka u petak je oštro zanijekala tvrdnje tjednika Mladina o ilegalnoj donaciji koju je navodno dobila od finske kompanije Patrije

Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša, u izjavi za javnost navela je da izvješća državne revizije iz zadnjih pet godina dokazuju kako nije primala nikakva sredstva iz inozemstva, te da ljubljanski tjednik svojim nekredibilnim izvještavanjem nastavlja politički motiviranu kampanju protiv stranke i njenog predsjednika.

Slovenski zakon o političkim strankama zabranjuje njihovo financiranje iz inozemnih izvora. Mladina u svom novom broju navodi da je ta stranka dobila novac od finske kompanije Patria. Pri tome se tjednik poziva na rezultate istrage pokrenute u Finskoj protiv nekadašnjih čelnika Patrije koji su dogovarali posao nabave 135 oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura.

Mladina tvrdi da je u posjedu završnog izvješća finske policije o korupcijskoj aferi te da iz njega proizlazi kako je Janšina stranka dobila novac od Patrije preko tadašnjeg Patrijina zastupnika u Austriji Wolfganga Riedela, direktora slovenske tvrtke Rotis Ivana Črnkoviča te nekadašnjeg istaknutog dužnosnika SDS-a i Janšina prijatelja Jože Zagožena.

Inače, suđenje petorici slovenskih dužnosnika, među njima Zagoženu, Črnkoviču i Janši, koje državno odvjetništvo tereti za nezakonito posredovanje i primanje provizija u aferi Patrija, što oni negiraju, započelo je početkom tjedna na prvostupanjskom sudu u Ljubljani, a nastavlja se u ponedjeljak.

Janša je uoči suđenja, koje je bilo prekinuto jer se na prvom ročištu nije pojavio suoptuženik Walter Wolf, austrijsko-slovenski poduzetnik, rekao da se radi o političkoj farsi i suđenju bez konkretnih dokaza, kako bi ga se onemogućilo u političkom djelovanju u situaciji kad je sadašnja Pahorova vlada 'pred raspadom'.