SAVJETNIK MINISTRA U BIH

Zarađivao 5.000 eura, a dao otkaz jer nije želio 'mlatiti praznu slamu'

09.09.2011 u 14:16

Bionic
Reading

Savjetnik jednog od federalnih ministara u BiH za dva je mjeseca (ne)rada zaradio 10.000 eura. To pak ne čudi toliko jer je općepoznato da su ministri i njihove svite jako dobro plaćeni, no ono što svakako čudi jest savjetnikova odluka da da otkaz razočaran pasivnošću vlasti i činjenicom da se iza brojnih putovanja državnih dužnosnika krije, kako je rekao, najobičnije mlaćenje prazne slame

'Mogu reći da je bio ogroman broj putovanja, hodanja, mlaćenja praznih slama po svijetu, tipa Kine, Japana, to je strašno. Ako netko ozbiljno misli razvijati karijeru ili naučiti nešto, to je zaglupljivanje, ništa konkretno ne radiš - šutiš, jedeš, piješ, hodaš, računaš dnevnice', rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Europa sada već bivši ministrov savjetnik.

Nakon što je napustio 'državne jasle' vratio se svojoj struci u kojoj danas postiže izvanredne rezultate. Zvonimir, kojemu se u članku ne navodi prezime, na mjesto savjetnika imenovan je u prethodnom sazivu federalne vlasti, kaže da se tek manji broj osoba vratio s te funkcije na svoje staro radno mjesto.

Prema neslužbenim podacima, na platnim popisima u Vladi FBiH najmanje je 60 osoba koje se tretiraju kao savjetnici. Prema sistematizaciji radnih mjesta, najviše savjetnika, po osam ukupno, mogu imati predsjednik i potpredsjednici FBiH, slijede premijer i njegovi zamjenici te čelni ljudi Parlamenta FBiH.

Premijer tako ima pravo na sedam, a dva dopremijera na po četiri savjetnika. Koliko pak pojedina ministarstva imaju savjetnika, gotovo je nemoguće provjeriti, jer sami ministri određuju broj i biraju kadar. Iako konačnu potvrdu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji daje federalna Vlada, kako otkrivaju izvori Radija Slobodna Europa, čak ni sam premijer nema informaciju o ukupnom broju savjetnika.

Federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković javno se pohvalio s čak 10 zaposlenih savjetnika, a mediji su prenijeli i da je Desnica Radivojević, federalni ministar prostornog uređenja, nedavno zaposlio svog osmog savjetnika, javlja Slobodna Europa. Navodi se i da početna plaća savjetnika iznosi blizu 1.500 eura te su, kako tvrdi Ismet Trumić, tajnik Vlade FBiH, savjetnici bolje plaćeni od direktora uprava, agencija, zavoda, pa i od tajnika Vlade.

'Kada je magazin Žurnal za prošli saziv radio istraživanje, došli smo do broja od 62 savjetnika u 16 kabineta. S obzirom da se ova vlada još uvijek nije pohvalila time da je napravila uštede u tom dijelu, imamo razloga vjerovati da taj broj nije smanjen nego da je samo povećan', rekao je Semir Mujkić, koji je bio dio tima web portala Žurnal info koji je radio analizu rada savjetnika u prošlom sazivu Vlade Federacije BiH.

Osim što se ne zna točno koliko ima savjetnika, ne zna se ni kakvi su efekti njihovog rada niti koje su njihove kvalifikacije - revizija rada savjetnika se ne radi te se ne ocjenjuju iako su plaćeni budžetskim novcem, javlja Slobodna Europa. Navodi se i da su savjetnici ministara, direktora ili šefova zakonodavne vlasti dosad porezne obveznike u FBiH stajali oko milijun eura godišnje.