ŠTO ĆE REĆI IZRAEL

Turski ratni brodovi pratit će plovila s pomoći za Gazu

08.09.2011 u 21:52

Bionic
Reading

Turski ratni brodovi pratit će svako tursko plovilo koje nosi humanitarnu pomoć Palestincima u Pojasu Gaze, objavio je u četvrtak turski premijer Tajip Erdogan u razgovoru za Al Džaziru

Erdogan je rekao i da je Turska poduzela korake kojima će spriječiti izraelsko jednostrano iskorištavanje prirodnih resursa istočnog Sredozemlja, prenio je Reuters s Al Džazirina arapskog prijevoda isječaka toga intervjua koji je vođen na turskome.

U srijedu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao izraelsku mornaricu kao jednu od strateških 'produženih ruku' židovske države, jer je dan ranije Turska prekinula vojnotrgovinske veze i objavila da će ratni brodovi patrolirati istočnim Sredozemljem.

'Mornarica je jedna od dviju produženih ruku izraelskih obrambenih snaga, i to je jedna dugačka i veoma moćna ruka. Svojim akcijama vi čuvate mir i našu sigurnost na moru', rekao je Netanyahu na svečanosti u povodu uručenja diplome mornaričkim časnicima.

Druga dugačka ruka o kojoj je Netanyahu govorio u mornaričkoj bazi u Haifi izraelske su zračne snage.

Turski premijer Tajip Erdogan zaprijetio je da će poslati ratne brodove u Sredozemlje gdje operira i izraelska mornarica pa je time porasla opasnost da se dva velika američka saveznika prvi put konfrontiraju i na moru.

Erdoganove riječi u utorak bile su pokazatelj koliko je napetost porasla otkad je Ankara spustila razinu diplomatskih odnosa s Izraelom zbog izraleskoga lanjskog ubojstva devetero turskih državljana koji nisu uspjeli brodom uploviti u Pojas Gaze.

Netanyahu je u Haifi dodao: 'U zadnjih smo nekoliko dana doživjeli produbljivanje napetosti (u odnosima) s Turskom, što mi nismo željeli i ni danas ne želimo. Poštujemo turski narod i njegovo nasljeđe i svakako želimo unaprijediti odnose.'