ZLOČINAC IZ STUPNOG DOLA

Ivica Rajić na slobodi. Već danas putuje za Hrvatsku!

08.09.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Ratni zločinac Ivica Rajić, kojega je Haaški tribunal osudio na 12 godina zatvora zbog masakra muslimana u Stupnom Dolu počinjenog 23. listopada 1993, pušten je na uvjetnu slobodu. Kaznu koju je odsluživao u Španjolskoj gdje je proveo četiri godine

Rajić je u travnju odslužio osam godina zatvora (četiri u Nizozemskoj pa četiri u Španjolskoj) jer ga se našlo krivim za 37 smaknuća, više silovanja i potpunog razaranja bošnjačkog sela Stupni Dol (200 stanovnika) kada je spaljeno svih 60 kuća u selu.

Rajić je dobio samo 12 godina zatvora jer je priznao zlodjela.

El País izvještava da će Rajić već danas napustiti zatvor Navalcalnero (Madrid) i ići za Hrvatsku. Čeka se samo potpis suca Joséa Luis de Castra koji odobrava izlazak na temelju odluke Haškog tribunala.

Ratni zločinac je uhićen u Splitu 2003, deset godina nakon zločina, gdje je živio pod lažnim identitetom kao Viktor Andrić uz pomoć policije koja mu je osigurala identitet dok je na vlasti bio Franjo Tuđman.

Ivica Rajić je 26. listopada 2005. temeljem sporazuma s Tužiteljstvom ICTY-a priznao krivnju po točkama optužnice koja ga je teretila po osobnoj odgovornosti za teške povrede Ženevskih konvencija.

On je, naime, priznao krivnju za sudjelovanje u napadu na Stupni Dol u središnjoj Bosni gdje je ubijeno 37 muslimanskih civila, među kojima djeca, žene i starci. U tom je napadu cijelo selo uništeno.

Priznanjem je ostvario 'punu i značajnu suradnju s tužiteljem', što je uključilo i svjedočenje u drugim postupcima, a Tužiteljstvo je zauzvrat odustalo od šest točaka optužnice koje su ga teretile za ubojstvo, okrutno postupanje, pljačku i protupravno zatočenje civila te kršenje ratnog prava i običaja.

Rajić je izrazio sućut obiteljima stradalnika koji su poginuli u napadu koji je on vodio.

Raspravno vijeće Haškog suda, između ostalog, uzelo je u obzir i Rajićevu izjavu žaljenja zbog počinjenih zločina te ga osudilo na 12 godina zatvora. Na tu se kaznu nisu žalile ni optužba ni obrana.

'Žao mi je svih žrtava u Stupnom Dolu i Varešu. Te žrtve su bile nepotrebne. Obiteljima stradalih upućujem ispriku i svoju najiskreniju sućut za svu bol koju trpe. Ona je iskrena iz srca, jer razumijem tu bol zato što je taj rat takvu bol donio i u moju obitelj', rekao je tada Rajić.

Početkom ove godine, predsjednik Haškog tribunala (ICTY) odbio je prijedlog za prijevremeno puštanje na slobodu Ivice Rajića. Nakon ponovnog propitivanja ponašanja Rajića u španjolskom zatvoru, Haški je sud promijenio mišljenje.