USKORO REFORME

Papa zabrinut za Austriju zbog crkvenih i korupcijskih afera

08.09.2011 u 12:10

Bionic
Reading

Potkancelar smatra da u politiku treba uvesti 'kodeks časti' te najavljuje skore reforme u redovima svoje stranke, piše VLM

U predahu rasvjetljavanja mogućih korupcijskih slučajeva u austrijskoj politici, demokršćanin Michael Spindelegger, potkancelar i ministar vanjskih poslova Austrije, susreo se u privatnoj audijenciji na nešto više od desetak minuta s papom Benediktom XVI. u Vatikanu. Jedna od glavnih tema razgovora bila su ljudska prava. No u razgovoru u 'četiri oka' bilo je riječi i o problemima u austrijskoj Katoličkoj crkvi, posebice inicijativi 'Poziv na neposluh', koju je potpisalo više od tri stotine katoličkih svećenika u Austriji i kojom pozivaju na neposluh Papi i biskupima jer nisu prihvatili njihove zahtjeve. Među njihovim su zahtjevima i ređenje žena, ukidanje celibata, pričešćivanje rastavljenih i mogućnost da laici vode župe.

Uza sve to Spindelegger je s Papom razgovarao i o problemima austrijske Narodne stranke (ÖVP) u koje je upala nakon nedavne ostavke bivšeg konzervativnog austrijskog kancelara Wolfganga Schüssela na dužnost zastupnika u austrijskom parlamentu jer se nekoliko ministara iz njegove koalicijske vlade, koju je vodio od 2000. do 2007. godine, našlo na meti pravosudne istrage u korupcijskoj aferi vezanoj za Telekom Austriju.

'Sveti Otac zapanjujuće je dobro informiran o političkoj situaciji u Austriji', ustvrdio je austrijski potkancelar, ministar vanjskih poslova i čelnik ÖVP-a. Komentirajući moguće korupcijske slučajeve u austrijskoj politici koji su ovih dana središnja tema u ovoj relativno maloj i bogatoj alpskoj zemlji, Spindelegger je za dnevni list Österreich rekao da je u politiku hitno potrebno uvesti 'kodeks časti' kako bi se njome bavile samo najkvalitetnije osobe visokih moralnih i karakternih osobina, najavivši pritom skore reforme u redovima svojih narodnjaka.

'Pred političare se mora stavljati jedan viši moralni zahtjev, stoga nam je potreban temeljni moralni koncept', zaključio je Spindelegger, koji se je držao svog političkog okružja i nije htio otkriti pojedinosti razgovora s Papom o oštrom sporu s neposlušnim austrijskim svećenicima. Austrijski mediji izvještavaju da je Papa izrazio svoju zabrinutost za Austriju, ne precizirajući je li riječ samo o aferama u crkvenoj hijerarhiji ili i o korupcijskim slučajevima u austrijskoj politici.