Svijet NJEMAČKI BISKUPI

Kritika američke strategije preventivnih ratova

Deset godina nakon terorističkog napada 11. rujna, Njemačka biskupska konferencija (DBK) kritički se osvrnula na borbu protiv terorizma

Uz brigu oko unutardržavne sigurnosti i međunarodnu borbu protiv terorizma mora se voditi računa i o zaštiti ljudskih prava i pravednosti, ističe se u dokumentu Njemačke BK, objavljenom 5. rujna u Berlinu pod naslovom 'Terorizam kao etički izazov'.

Dokumentom se biskupi nadovezuju na svoju izjavu iz 2000. u povodu završetka Hladnog rata, odnosno na tadašnju svoju formulaciju 'pravednoga mira'. DBK potvrđuje načelo kršćanskoga mirovnog nauka, odnosno da je uporaba sile legitimna samo u iznimnim situacijama, kao u slučaju prijetnje genocida ili teškog kršenja ljudskih prava.

Apsolutni prioritet mora imati prevencija nasilja: međunarodna zajednica mora promicati dijalog među kulturama, raditi na daljnjem razvijanju međunarodnog prava i jačanju posredovanja u rješavanju sukoba, ističe se u dokumentu.

Potrebno se najprije boriti protiv uzroka terorizma, napominje se istodobno, upućujući jasnu kritiku politici zapadnih država. Neprozivanjem zatvora u Guantanamu i Abu Ghraib koji se ponašaju nezakonito, dovodi se u pitanje međunarodno pravo i onemogućuje postizanje trajnog mira.

Njemački biskupi jasno su osudili i američku strategiju preventivnih ratova. U pogledu islama, upozorili su na problem izjednačavanja muslimanskih vjerskih uvjerenja sa spremnošću na nasilje. Terorističke napade, podsjećaju biskupi, osudili su brojni muslimani diljem svijeta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još