UDRUGE BOŠNJAČKIH ŽRTAVA

Perišić je zaslužio doživotnu kaznu

06.09.2011 u 17:59

Bionic
Reading

Reagiranja na haašku presudu umirovljenom generalu jugoslavenske vojske Momčilu Perišiću u Bosni i Hercegovini kao i u gotovo svim takvim slučajevima u prošlosti oprečna su, ovisno o tome dolaze li od predstavnika bošnjačkih ili srpskih udruga i organizacija.

Predstavnici udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve rata redom su nezadovoljne visinom kazne od 27 godina zatvora što ju je Perišiću zbog ratnih zločina izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju.


Predstavnici bošnjačkih udruga drže kako je Perišić zaslužio doživotni zatvor za zločine za koje je i proglašen krivim. Predsjednica udruge 'Majke enklava Srebrenice i Žepe' Munira Subašić izjavila je kako se ovakvom presudom nagrađuje već počinjeni genocid.

'Ovakvom se presudom nikad neće doći do povjerenja, pomirenja, zajedničkog života, niti zadovoljenja pravde', kazala je Subašić. Muzafer Teskeredžić iz udruge koja okuplja civilne žrtve rata s područja Sarajeva kazao je kako bi doživotni zatvor bio jedina pravedna kazna za Perišića.

Podsjetio je kako je na takvu kaznu zbog teroriziranja Sarajeva ranije osuđen general Stanislav Galić, ratni zapovjednik postrojbi bosanskih Srba koje su opsjedale glavni grad BiH prouzročivši ogromna razaranja i stradanja.

U presudi Perišiću također je navedena njegova odgovornost za opsadu Sarajeva. Ravnatelj Centra za istraživanje ratnih zločina koji djeluje pri vladi Republike Srpske Janko Velimirović ocijenio je pak kako je presuda Perišiću previsoka.  'S obzirom na Perišićev položaj, kazna je previsoka', izjavio je Velimirović u Banjoj Luci, tvrdeći pri tom kako bivši Perišić, bez obzira na sadržaj presude, nije imao stvarni nadzor nad pripadnicima vojske bosanskih Srba.

Velimirović je kazao kako u prizivnom postupku valja očekivati znatno smanjenje kazne. Pantelija Ćurguz, predsjednik udruge koja okuplja bivše pripadnike vojske bosanskih Srba, presudu Perišiću nazvao je 'farsom'.

Među malobrojnim političarima u BiH koji su u utorak komentirali presudu Perišiću bio je Mladen Ivanić, čelnik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) i nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH. 'Očigledno se nastavlja trend da se Srbi osuđuju više nego bilo tko drugi', kazao je kratko Ivanić.