27 GODINA RATNOM ZLOČINCU

General Stipetić: Perišić je dobio što je tražio

06.09.2011 u 12:59

Bionic
Reading

Bivši načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Hrvatske vojske general Petar Stipetić komentirao je za tportal presudu od 27 godina generalu i bivšem načelniku generalštaba Vojske Jugoslavije u Haagu, između ostaloga i za raketiranje Zagreba, rekavši da je očekivao visoku kaznu za njega

'On je bio odgovorna osoba, načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije i imao je puni utjecaj na Srbe iz Krajine, što je na kraju na sudu i dokazano. Što je tražio, to je i dobio', rekao je general Stipetić. Kaže da je za njega to oduvijek bila jasna stvar i očekivao je visoku kaznu za Momčila Perišića

Nije želio dalje ulaziti u komentare koliko bi prva presuda generalu Vojske Jugoslavije mogla utjecati na to koliko će sada Haag podržati naše zahtjeve iz tužbe protiv Srbije za genocid.

'Ova kazna koju je dobio je visoka i neka je služi', rekao je Stipetić.

Tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić kaže da je raketiranje Zagreba, civilnih ciljeva, bio klasičan ratni zločin koji je sada sankcioniran. Prema njegovu mišljenju, to je u prvom redu važno radi žrtava, a i  radi povijesti.

'Raketiranje Zagreba bila je odmazda. Sjećam se da sam kao ministar vanjskih poslova tada nakon raketiranja s veleposlanikom Peterom Galbraithom posjetio Dječju bolnicu u Klaićevoj ispred koje su također pronađeni zvončići. Gađani su i drugi ciljevi, a očito je da im je jedan od ciljeva bilo i ministarstvo vanjskih poslova', prisjetio se nekadašnji ministar vanjskih poslova. Na kraju je ustvrdio da je neosporna činjenica da je rat bio planirana agresija Slobodana Miloševića s ciljem stvaranja Velike Srbije. 'Ova presuda dokaz je u tom smislu', smatra Granić.