HAŠKI SUD

Perišiću 27 godina zatvora za Srebrenicu, Sarajevo i Zagreb!

Bionic
Reading

Nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića Haški je sud osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 27 godina za pokolj u Srebrenici, opsadu i teror civila u Sarajevu te za raketiranje Zagreba, javlja HTV. Prva je to presuda generalu Vojske Jugoslavije za zločine počinjene u Hrvatskoj

Haško tužiteljstvo je u završnim riječima u ožujku ove godine zatražilo da se Perišića proglasi krivim i izrekne kazna doživotnoga zatvora. Obrana je tražila oslobađajuću presudu.

Hrt.hr podsjeća da optužnica tereti Perišića u 13 točaka za pomaganje i podupiranje zločina nad civilima u BiH i Hrvatskoj, od čega se četiri točke odnose na raketiranje Zagreba višecjevnim raketnim bacačem Orkanom 2. i 3. svibnja 1995, u kojem je poginulo najmanje sedam, a ranjeno najmanje 194 civila, te na propuste u kažnjavanju počinitelja tog napada.

Tužiteljstvo ga tereti da je pomagao i podupirao snage koje su izvršile pokolj tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995. te da je pomagao dvogodišnji topnički i snajperski teror stanovnika Sarajeva u kojem su ubijene i ranjene tisuće civila.

Tužitelji su u završnim riječima opisali Perišića kao osobu koja je iz pozadine osigurala logističke i materijalne pretpostavke za etničko čišćenje i zločine koje su provele snage bosanskih i hrvatskih Srba u BiH i Hrvatskoj.

Perišić je u pritvor Haškoga suda dobrovoljno stigao 7. ožujka 2005. godine, a do početka suđenja 2. listopada 2008. bio je na privremenoj slobodi.

General Momčilo Perišić bio je jedna od najvažnijih osoba u SR Jugoslaviji koje su provodile državnu politiku potpore snagama bosanskih i hrvatskih Srba iako je znao kakve su im namjere prema nesrpskom stanovništvu u BiH i Hrvatskoj, poručili su tužitelji, piše Jutarnji list.

Podsjeća da su ga kao 'ratnika iz sjene' koji se skrivao iza tvrdnji Beograda da Jugoslavija nije sudjelovala u sukobu.

Jutarnji list ističe da su na suđenju Perišiću kao dokazi su uvedeni zapisnici sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane održanih nakon Oluje koji pokazuju da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba nije bio topnički napad hrvatskih snaga na civile, kako je to utvrdilo prvostupanjsko vijeće u presudi Gotovina - Markač nego odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini. Te dokaze od službenog Beograda sada potražuju obrane generala Gotovine i Markača.

Perišića je Županijski sud u Zadru 1996. u odsutnosti osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom počinjenim granatiranjem tog hrvatskog grada 1991.

Pokolj u Srebrenici