CHIRAC, MUBARAK, JANŠA, HAARD

Prošao sudnji dan za političare

06.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nismo sigurni da je ponedjeljak idealan dan za započeti bilo što, ali sudovi su se jučer uhvatili u koštac s nekoliko velikih procesa. U Francuskoj je započelo suđenje Jacquesu Chiracu, u Sloveniji Janezu Janši, na Islandu bivšem premijeru Geiru Haardeu, a u Egiptu prvi pravi proces protiv Hosnija Mubaraka. Zgodna koincidencija koja zaslužuje da ih zajednički obradimo

Nakon ljeta koje je iznenadilo Europu svojom promjenljivošću, započela je sudska jesen koja bi mogla imati istu nepredvidljivu putanju. Jučer su pokrenuta četiri velika procesa protiv najviših državnih dužnosnika, od kojih je svjetsku pozornost najviše izazvao slučaj Jacquesa Chiraca i Hosnija Mubaraka. Također, interesantno je primijetiti kako je u njih trojice zdravstveno stanje adut na koji je zaigrala obrana. Chiracov odvjetnički tim servirao je sucu u Parizu pozamašan liječnički dosje koji pokazuje kako je bivši francuski predsjednik obolio od anosognosije, neke vrste blagog Alzheimera, koja ga priječi da se točno prisjeća činjenica. Mubaraka pak voze u sudnicu na bolničkom krevetu, dijagnosticiran mu je rak želuca i gušterače. U procesu protiv Janše, jedan od glavnih okrivljenika austrijsko-slovenski poduzetnik Walter Wolf nije se pojavio u sudnici ispričavajući se zdravstvenim razlozima iz Kanade. Jedino je Islanđanin Haarde čio i zdrav. Zasad.


Suđenje Chiracu vrti se oko stvaranja fiktivnih radnih mjesta u pariškoj upravi dok je obnašao funkciju gradonačelnika. Bilo je sasvim dovoljno vremena za manipulacije u kojima je otuđeno oko dva milijuna eura novca poreznih obveznika. Naime, Chirac je stolovao nad Parizom čitavih 18 godina, od 1977. do 1995. Novac nepostojećih zaposlenika zapravo se slijevao u stranačku kasu, no gradonačelnik je ipak imao i minimum poštovanja za realnost, pa je tako na platnu listu Pariza stavio i 28 stvarnih ljudi koji se doduše nikada nisu pojavili na radnom mjestu.

Onemoćali političar danas je navodno nesposoban za praćenje procesa, a sve što je izustio u svoju obranu je to je postojala kriminalna financijska shema, no da on o tome nije imao pojma. Jučer, nakon što je sudac pomno proučio izjavu renomiranog doktora o Chiracovoj dijagnozi, odlučeno je da se proces nastavi u odsustvu optuženika. Zapravo, javno tužiteljstvo je već prošle godine obustavilo istragu protiv nekadašnjeg predsjednika na pritisak izuzetno moćnog stranačkog kolege – Nicolasa Sarkozyja. Unatoč pokušaju da zataška mrlju u povijesti UMP-a (Union pour un Mouvement Populaire, premda se u vrijeme Chiraca stranka zvala Unija za francusku demokraciju), novi su dokazi prevagnuli pred pritiskom iz Elizejske palače. No Jacques se ne mora brinuti. Bez obzira na ishod suđenja, nema šanse da završi u zatvoru zbog godina.

Francuska tankoćutnost za zdravstveno stanje nešto je na što bivši egipatski predsjednik može zaboraviti. Premda su se dva saslušanja već odradila, bila su više tehničke naravi. Tek je jučer pravo započeo proces protiv Mubaraka i nije prošao bez incidenata. Pred sudnicom su se sukobili pro i antimubarakovci, policija ih je pokušala smiriti, i u ironičnom obratu, suprotstavljeni su tabori zajednički nasrnuli kamenjem na redarstvenike. Ni unutra nije bilo bolje. Nakon što je jedan od prisutnih digao Mubarakovu sliku u zrak nastao je metež u kojem su se naposljetku fizički sukobili i sami odvjetnički timovi. Suđenje je odgođeno.

Island je sasvim druga priča. Bankovni kolaps iz 2008. koji je zemlju stropoštao na tržištima dionica i obezvrijedio islandsku krunu ima, navodno, glavnog i odgovornog krivca – bivšeg premijera Geira Haardea. Radi se o prvom političaru kojem se sudi zbog financijske krize, a optužba konkretno glasi – skrivao je informaciju o neminovnom slomu bankovnog sektora pred ministrima u vladi. Haarde se brani da je optužnica nejasna i neodređena, karakterizirajući čitav proces kao političku farsu u režiji starih neprijatelja. Prema takozvanom 'Izvještaju istine' objavljenom u travnju 2010. zaslužni za islandski bankrot su i bivši ministri bankarstva i financija te bivši guverner islandske središnje banke. Kako god, Island se prilično uspješno izvukao iz financijskog ponora odličnim dealom s MMF-om.

Naposljetku, politička farsa skrojena u neprijateljskom taboru također je retorički adut na koji je zaigrao bivši slovenski premijer Janez Janšana suđenju u aferi 'Patria'. Pored toga, zapanjujuće slično islandskom kolegi, optužnicu drži neutemeljenom jer da ne postoje nikakvi konkretni dokazi od kojih bi se mogao braniti ili tražiti da se na sudu odbiju. Da bude sve školski predvidljivo, i ovdje imamo jednu zdravstvenu ispričnicu. Suoptuženi Walter Wolf, koji je kanalizirao nezakonite provizije finske tvrtke Patrie prema slovenskim dužnosnicima u dealu za kupnju 135 oklopnih vozila sa sjevera, nalazi se u Kanadi i spriječen je neimenovanom dijagnozom.

Nije da ne razumijemo, ponedjeljak je dan kada bismo svi najradije bili bolesni.