DRŽAVNI TAJNIK NOBILO

Mesićevo miješanje u Libiju 'izazvalo određene upite'

05.09.2011 u 13:44

Bionic
Reading

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo izjavio je danas za Hinu da ne može tvrditi da Hrvatska nije bila pozvana na konferenciju o Libiji zbog sporne inicijative bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, kako tvrdi Vjesnik

U Parizu su se u četvrtak na međunarodnom skupu pod nazivom Prijatelji Libije sastali predstavnici šezdeset nacija svijeta i libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća da bi dogovorili budućnost te sjevernoafričke zemlje nakon pada Moamera Gadafija. Rusija i Kina, koje su se protivile NATO-ovoj intervenciji u Libiji, također su sudjelovale na tom međunarodnom skupu. Prema pisanju stranih medija, konferenciji je trebala prisustvovati i Hrvatska, što nije bilo iznenađujuće s obzirom na politiku koju je vodila prema Libiji. No suprotno očekivanjima, ispalo je da Hrvatska nije bila ni pozvana.

'Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izravno je naštetio hrvatskoj vanjskoj politici kada je pokrenuo posredovanje između Moamera Gadafija i Zapada, a zbog toga Hrvatska jedina od svih saveznica nije pozvana na veliku konferenciju o Libiji koja je održana prije tri dana u Parizu', tvrdi Vjesnik i dodaje da je to potvrdilo nekoliko diplomatskih izvora te da je Hrvatska jedina od članica NATO-a preko institucije bivšeg predsjednika pokušavala pregovarati s libijskim diktatorom.

Kako navodi Vjesnik, problem je to što Mesić, unatoč tome što je bivši predsjednik, funkcionira na državnom proračunu i pokreće političke akcije izvan granica Hrvatske koje se zbog toga percipiraju kao poluslužbene ili uz prešutnu suglasnost vlasti. Strani predstavnici bili su navodno šokirani tom inicijativom, a dodatni je problem i to što se nitko od hrvatskih vlasti nije javno distancirao od nje, piše Vjesnik.

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo izjavio je danas za Hinu da ne može tvrditi da Hrvatska nije bila pozvana na konferenciju o Libiji zbog sporne inicijative bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, ali je potvrdio to da je njegov pokušaj posredovanja između međunarodne zajednice i bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija izazvao upite u međunarodnoj zajednici.

'Ne mogu decidirano potvrditi, ali je to sigurno izazvalo određene upite', izjavio je Nobilo.

'To nije presudno pitanje i ne treba mu davati na važnosti. Bit će još prilike da se stvar okrene u našu korist', istaknuo je Nobilo.

Po njegovim riječima, službeni Zagreb je preko hrvatskog veleposlanstva u Parizu i francuskog veleposlanstva u Zagrebu zatražio sudjelovanje na konferenciji na kojoj su UN i glavne svjetske sile odredili smjernice za nove libijske vlasti i deblokirale 15 milijardi dolara.

Iako su organizatori odgovorili da će skup biti užeg formata, na njemu je na kraju sudjelovao veći broj zemalja, od vojno angažiranih u Libiji, preko arapskih i susjednih zemalja, do članica Vijeća sigurnosti UN-a.

'Hrvatska je izrazila spremnost pomoći u normalizaciji prilika u Libiji i bit će još prilike da sudjeluje u tome', rekao je Nobilo.

Hrvatska vlada bila je među prvima koja je prekinula odnose s diplomatskim predstavnicima starog libijskog režima i priznala Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu vlast u Libiji.