SLUČAJ PATRIA

Zbog Waltera Wolfa prekinuto suđenje Janši

05.09.2011 u 12:55

Bionic
Reading

Pred prvostupanjskim sudom u Ljubljani u ponedjeljak je započelo suđenje bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši i još četvorici suoptuženih u 'aferi Patria', ali je nakon manje od dva sata prekinuto, pa je glavna rasprava zakazana za idući ponedjeljak, 12. rujna

Na suđenju se naime nije pojavio jedan od suoptuženih, austrijsko-slovenski poduzetnik Walter Wolf. On se u optužnici tereti kao jedan od glavnih aktera u kanaliziranju nezakonitih provizija prema slovenskim dužnosnicima, čime je finska tvrtka Patria željela osigurati dobivanje velikog posla isporuke 135 oklopnih vozila s naoružanjem za slovensku vojsku, u ukupnoj vrijednosti 278 milijuna eura.

Na suđenju je Wolfov odvjetnik predočio dokumente prema kojima se Wolf nalazi u Kanadi, a na dolazak na suđenje u Sloveniju bio je spriječen zdravstvenim razlozima.

Janšin odvjetnik Franci Matoz predložio je da se suđenje Wolfu izdvoji od suđenja ostaloj četvorici optuženih, rekavši da je njegov klijent zainteresiran za to da do glavne rasprave dođe što prije i da se postupak nastavi, kako bi se oslobodio neopravdane optužnice.

Tome se usprotivilo državno odvjetništvo, pa je sutkinja Barbara Klajnšek glavnu raspravu zakazala za tjedan dana.

Janša je dolazeći na suđenje novinarima rekao da je proces u kojemu ga odvjetništvo tereti da je kao predsjednik vlade prije pet godina bitno utjecao da se na natječaju za opremanje slovenske vojske odabere Patria nazvao 'političko-tužilačkom farsom' te ponovio svoje ranije tvrdnje kako se u optužnici ne navode nikakvi konkretni dokazi od kojih bi se mogao braniti ili tražiti da se na sudu odbiju.

Svoju odgovornost za navode iz optužnice negirao je dolazeći u sudnicu i nekadašnji visoki dužnosnik Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Zagožen. Za njega tužiteljstvo tvrdi da je organizirao sastanke u kojima je posredovao između tvrtke Patria, zatim Wolfa i Patrijina zastupnika u Austriji Riedla te Janše, a na kojima je posao zapravo bio 'obećan' Patriji u zamjenu za nezakonitu proviziju koju je bilo unaprijed izdvojilo njezino tadašnje rukovodstvo.

Od sličnih optužbi, za koje bi u slučaju da budu osuđeni mogli biti novčano kažnjeni ili kažnjeni zatvorom do godine dana, u procesu se brane i brigadir slovenske vojske Anton Krkovič te direktor i suvlasnik tvrtke Rotis Ivan Črnkovič, čije je poduzeće bilo izabrano kao posrednik u poslu s Patrijom.

Početak suđenja u Sloveniji izaziva veliku medijsku pozornost, osobito zbog kombinacija po kojima bi krajem godine zbog krize sadašnje vlade mogli biti održani prijevremeni izbori na kojima, po ispitivanjima javnog mnijenja, najviše mogućnosti za pobjedu ima upravo Janšina stranka.

Čelnik slovenske oporbe od samog izbijanja afere Patrija u jesen 2008. tvrdi da je afera bila izazvana političkim razlozima i da su je lansirali njegovi politički protivnici.