TAJNA VEZA

Zašto je Blair skrivao kumstvo s Murdochom?

05.09.2011 u 10:39

Bionic
Reading

Wendi Deng otkrila je u intervju da je bivši britanski premijer jedan od 'bliskih prijatelja' njezina muža, australsko-britanskog medijskog tajkuna Ruperta Murdocha. Bio je to odnos koji je počeo kao politička kontroverza, ali je uznapredovao do tajne obiteljske veze: Tony Blair kum je devetogodišnjoj kćerki Ruperta Murdocha – Grace, najmlađoj od njegovo šestero djece

Prema pisanju magazina Vogue, petnaestogodišnji je odnos kulminirao činom krštenja, i to na obalama rijeke Jordan, baš tamo gdje se vjeruje da je kršten sam Isus iz Nazareta.

Murdochovi su bili odjeveni u bijelo, kao gosti jordanske kraljice Ranije, a događaj je zabilježen fotografijom u časopisu Hello s nasmiješenim Rupertom Murdochom na naslovnici. Ali tada je prešućeno da je Tony Blair sudjelovao u ceremoniji krštenja kao kum djevojčice. Bila je to obiteljska tajna sve do izjave Murdochove supruge Wendi Deng za časopis Vogue. Iako se Deng uglavnom rijetko pojavljivala u javnosti, dala je nekoliko intervjua kako bi zaštitila ili obranila supruga koji je meta žestokih napada zbog afere prisluškivanja u Murdochovim medijima u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Deng opisuje Blaira kao 'vrlo bliskog prijatelja' Ruperta Murdocha pa je više nego jasno da se Blaira želi uvući u aferu, možda osloniti na to prijateljstvo, a neki kažu i da je riječ o osveti jer se Blair baš i nije iskilavio u obrani Murdocha tijekom skandala.

Murdochova kompanija, News Corporation, potvrdila je vezu između Blaira i Murdocha, ali nije jasno kad je tajkun zamolio bivšeg britanskog premijera da bude kum njegovoj kćerki ni koliko ozbiljno je Blair to sve shvatio.

Blaird, Brown i Murdoch

Grace je krštena nekoliko tjedana prije Uskrsa 2010, to jest, malo prije posljednjih parlamentarnih izbora. Kada je Hello izvorno izvijestio o krštenju Grace na rijeci Jordan rečeno je da su glumci Nicole Kidman i Hugh Jackman, oboje prijatelji Murdochovih, bili kumovi Grace i njene sestre Chloe

Priznanje supruge objavljeno je malo prije odlaska Ruperta Murdocha u London na suočenje sa skandalom prisluškivanja telefona školarke Milly Dowler u već ugašenom tabloidu News of the World.

U srpnju je bilo objavljeno da je Blair nazvao Gordona Brown da ga zamoli da kaže svom prijatelju i savezniku, laburističkom parlamentarcu Tomu Watsonu da se smanje napadi na News Corporation. Brown je navodno odbio Blaira iako oboje negiraju takav razgovor.

Blairov glasnogovornik je sinoć odbio komentirati kumsku vezu Blaira i Murdocha. Njihova veza je počela 1995. kada je kao tadašnji opozicijski lider prihvatio poziv da govori korporaciji na konferenciji u Hayman Islandu u Australiji u srpnju te godine. Do tada su odnosi između laburista i Murdochovih listova, posebno s The Sunom, bili jako loši, toliko da se vjeruje da je Murdoch kriv za gubitak izbora 1992. godine.

Pomoć u stjecanju dionica

Kada je Blair odlučio prihvatiti poziv, što je kazao svom glasnogovorniku Alastairu Campbellu, rukovodio se mišlju da bi odbijanje značilo poručiti 'nastavite s napadima i budite još žešći u tome'. Blairov manevar je bio znak toga da su laburisti 'prihvatljivi', ali ujedno i početak, kako bi rekao Bogart u 'Casablanci', jednog divnog prijateljstva.

The Sun se podrškom prebacio s konzervativaca na laburiste, pomogli su im u izborima 1997, a zauzvrat su laburisti bili skloni Murdochovim planovima i pomogli mu da stekne 39,1 posto dionica televizijske platforme BSkyB.

Blairu je posebno bila potrebna i važna pomoć Murdochova carstva tijekom operacije protiv Iraka. Zabilježeno je da su Blair i Murdoch razgovarali čak tri puta tijekom devet krucijalnih dana prije invazije na Irak. Razgovarali su i o nekim drugim ključnim događajima poput izvještaja o smrti dr. Davida Kellyja

Na kraju svoga mandata, Blair je o Murdochu u svojim memoarima napisao da ima veliko poštovanje, pa čak i sklonost prema njemu. Blair je napisao: 'Bio je tvrd, nema sumnje. Bio je desničar. Nisam se slagao s njegovim stavovima u vezi EU, socijalne politike ili o drugim pitanjima kao što su prava homoseksualaca, ali smo imali dvije točke spajanja: bio je autsajder i imao je muda.'