CIA I MI-6 U TRIPOLIJU

'Amerikanci slali zatvorenike na mučenje u Libiju'

03.09.2011 u 20:08

Bionic
Reading

Dokumenti pronađeni u napuštenom uredu bivšeg čelnika libijske obavještajne službe čini se da donose nove pojedinosti o bliskoj suradnji američke obavještajne službe, CIA-e, s libijskom obavještajnom službom tijekom prošlog desetljeća, izvijestio je u subotu list New York Times

Iako je poznato da su obavještajne službe zapadnih zemalja počele surađivati s Libijom nakon što je ta zemlja odustala od svog programa proizvodnje nekonvecionalnog naoružanja 2004. godine, dokumenti pronađeni u Tripoliju pokazuju da je suradnja s CIA-om i britanskom službom MI-6 bila mnogo šira no što je poznato, primjećuje list. New York Times navodi također da dokumenti ukazuju i na rivalitete CIA-e i britanske službe MI-6 u odnosima s Libijom.

Dokumente su u petak našli novinari i organizacija Human Rights Watch no njihovu autentičnost još nije moguće potvrditi, navodi se u članku. Glasnogovornica CIA-e Jennifer Youngblood u petak nije željela komentirati dokumente no izjavila je da 'ne može čuditi što CIA surađuje sa stranim vladama kako bi pomogla zaštititi našu zemlju od terorizma i drugih pogibelji', navodi list.

Dokumenti sugeriraju da su Amerikanci najmanje osam puta slali osumnjičene za terorizam na ispitivanje u Libiju bez obzira na to što je ta zemlje bila poznata po mučenjima zatvorenika, piše list. Iako prebacivanja zarobljenika u Libiju nisu javno objavljivana, u izvješćima medija ponekad se Libija spominjala kao zemlja koju je SAD koristio u okviru njegovog kritiziranog programa izručivanja osumnjičenih za terorizam.

'U programu izručenja radilo se o predaji istaknutih ličnosti povezanih s al Kaidom kako bi ih se moglo mučiti i dobiti informacije koje su željeli', rekao je dužnosnik Human Rights Watcha Peter Bouckaert koji je proučio dokument pronađen u stožeru obavještajne službe u Tripoliju, navodi list.

Dokumenti pokrivaju razdoblje do 2002. do 2007. godine, a mnogi se odnose na kasnu 2003. i 2004. godinu, kada je Musa Kusa, donedavno libijski ministar vanjskih poslova, bio na čelu Organizacije za vanjsku sigurnost.

U jednom od dokumenata iz 2004. govori se o izručenju pripadnika Libijske islamske borbene skupine, koja se borila za svrgavanje Gadafija, a Libija, među ostalim, od CIA-e traži izručenje Abu Abdulaha al-Sadika za kojeg Bouckaert kaže da je saznao da je zapravo Abdel Hakim Belhadž koji je sada vojni čelnik libijskih ustanika, navodi list. Belhadž je u intervjuu od srijede dao detaljan opis njegovog uhićenja i zatočeništva koji se uvelike poklapa s navodima iz dokumenata a rekao je i da su ga u Bangkoku, gdje je uhićen, mučila dva djelatnika CIA-e.