ŠEF SVJETSKE BANKE ZOELLICK:

Svjetska ekonomija ulazi u novu opasnu fazu

03.09.2011 u 13:59

Bionic
Reading

Svjetska ekonomija ući će u 'novu opasnu fazu tijekom jeseni', izjavio je u subotu u Pekingu predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick, otvarajući konferenciju o budućnosti Kine za razdoblje do 2030.

'Financijska kriza u Europi pretvorila se u veliku dužničku krizu i imala je teške posljedice za monetarnu i ekonomsku uniju, za banke i konkurentnost nekih zemalja. SAD mora riješiti problem dugova, potrošnje i porezne reforme kako bi podupro jačanje privatnog sektora', rekao je predsjednik Svjetske banke.

U aktualnom međunarodnom kontekstu usporenog jačanja privatnog sektora i oslabljenog povjerenja građana, Zoellick je pozvao Kinu da ubrza svoj prijelaz s ekonomije koja se temelji na investicijama i izvozu, na model koji bi imao veću ulogu u procesu potrošnje i inovacija, kao i u procesu 'društvene integracije, čime bi se nadvladale podjele između gradskog i seoskog stanovništva.'

'U srpnju je Svjetska banka Kinu svrstala u kategoriju svjetskih ekonomija sa srednje visokim prihodima. Kina će ući u krug zemalja s vrlo visokim prihodima za 15 do 20 godina', objasnio je. Trgovinski partneri Kine, sa SAD-om na vodećem mjestu, od Pekinga traže reevaluaciju juana te bolji pristup kineskom tržištu kako bi se ujednačila trgovinska razmjena s tom drugom svjetskom ekonomijom.