SPINDELEGGER U SOPOTU

'Ugovor Hrvatske i EU potpisati u studenome!'

03.09.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger založio se danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja EU-a u poljskom Sopotu da Hrvatska pristupni ugovor s EU-om potpiše prije kraja studenoga, javlja agencija STA

'Mislim da bi najbolje rješenje bilo da se ugovor potpiše prije konca studenoga' i time podržao njegovo potpisivanje prije hrvatskih parlamentarnih izbora 4. prosinca.

'Što prije potpišemo ugovor, prije možemo dalje', rekao je Spindelegger na rubu neformalnog sastanka šefova diplomacija EU-a.

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da bi se pristupni ugovor s Hrvatskom trebao potpisati 9. prosinca, ali poljsko predsjedništvo nije moglo potvrditi taj datum.

Savjetnik u poljskom Stalnom predstavništvu pri EU-u Mariusz Daca, koji predsjeda radnom skupinom Vijeća EU-a za izradu nacrta pristupnog ugovora, rekao je kako se radi na tome da se ugovor potpiše u prosincu, ali nije mogao potvrditi nikakav konkretan datum.

Također, agencija STA prenosi kako je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u petak izjavio kako će danas s hrvatskim šefom diplomacije Gordanom Jandrokovićem, koji je također u Sopotu, i s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom porazgovarati o nekoliko pitanja povezanih sa hrvatsko-slovenskom arbitražom o granici, poput pitanja imenovanja triju arbitara koje Hrvatska i Slovenija moraju zajedno izabrati s popisa Europske komisije.