IZGUBLJEN SPOR PROTIV NOVINA

Kapetan Dragan mora platiti enormnu odštetu

03.09.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Prizivni sud australske savezne države Novog Južnog Walesa odbacio je u petak žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatog kao 'kapetana Dragana', na raniju odluku nižeg suda kojom je presuđeno da ga list 'The Australian' nije oklevetao, objavio je taj list

Vasiljković, koji u zatvoru u Sydneyju čeka očitovanje australskog ministra pravosuđa na odluku Vrhovnog suda o izručenju Hrvatskoj koja ga potražuje zbog ratnih zločina, podigao je tužbu za klevetu protiv 'The Australiana' zbog niza članaka iz 2005. godine u kojima su detaljno opisani zločini koje je počinio tijekom Domovinskog rata.

Vasiljković je taj spor nepravomoćno izgubio 2009. godine, a jučerašnjom odlukom prizivnog suda Novog Južnog Walesa odluka je postala pravomoćna i 'kapetan Dragan' će morati platiti sudske troškove i nadoknaditi 1,2 milijuna australskih dolara (6,7 milijuna kuna) koliko je kompanija 'Nationwide News', izdavač 'The Australiana', uložila u svoju obranu.

Vasiljkovićev odvjetnik Clive Evatt i na ovu je odluku najavio žalbu australskom Vrhovnom sudu.

'Kapetan Dragan', bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je državljanin kojeg je australska policija uhitila u siječnju 2006, na temelju zahtjeva za izručenje koji je podnijela Hrvatska. U to je vrijeme živio u Australiji pod imenom Daniel Snedden. Vasiljković je optužen u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima HV-a i Hrvatske policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. godine. Nakon duge pravne bitke australski Vrhovni sud u ožujku prošle godine odlučio je da Vasiljković može biti izručen Hrvatskoj.