OBOGAĆIVANJE URANIJA

Sjeverna Koreja krijumčarila nuklearnu opremu?

03.09.2011 u 08:06

Bionic
Reading

Postoje naznake da se Sjeverna Koreja koristila 'ilegalnom opskrbnom mrežom' kako bi nabavila tehnologiju i informacije potrebne za postrojenje za obogaćenje uranija, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju IAEA u Beču u izvješću u petak

U studenome 2010. Sjeverna je Koreja pokazala vlastito dotada nepoznato postrojenje za obogaćivanje uranija u Yongbyonu američkom stručnjaku Siegfriedu Heckeru, koji je nakon toga izjavio da je 'iznenađen' njegovim modernim izgledom.

Sjevernokorejske su vlasti 2006. i 2009. vršile nuklearne pokuse nakon što su desetljećima koristile plutonij, a otkriće postrojenja za uranij upućuje na mogućnost da je ta siromašna zemlja pronašla drugi način za proizvodnju nuklearnog oružja.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u petak izvješće na 11 stranica, u kojemu se poziva na razgovor s Heckerom kao i na tehničku procjenu njegovih opažanja tijekom boravka u Sjevernoj Koreji.

'Izgled kaskade centrifuge i veličina omota centrifuge, koje je vidjela (Heckerova) skupina potpuno se poklapaju s izgledom postrojenja što ga je nudila ilegalna opskrbna mreža', navedeno je u izvješću.

Dodaje se kako 'informacije dostupne agenciji navode na zaključak da su tehnologije i informacije potrebne za program obogaćivanja uranija nabavljene uz pomoć takve ilegalne mreže'.

Stručnjaci za nuklearnu energiju ranije su tvrdili da je Sjevernoj Koreji vjerojatno bila potrebna pomoć kako bi tajno, tijekom više godina, iz više izvora nabavljala komponente za obogaćenje uranija.

Prema istim izvorima, razbijanje skupine koju je predvodio pakistanski nuklearni stručnjak A. Q. Khan prije sedam godina nije uništilo crno nuklearno tržište, a pojedinci iz te skupine možda su još uvijek aktivni.

U najvećem skandalu vezanom za ilegalnu trgovinu nuklearnim materijalom u povijesti, Khan je 2004. priznao da je prodavao tajne informacije o nuklearnim postrojenjima Sjevernoj Koreji, Iranu i Libiji.