Svijet PRISTUPNI UGOVOR

Hoće li pučani 'ratovati' zbog Kosor?

  • Autor: A. Srzić
  • 2.9.2011 16:13:27
  • 2.9.2011 14:53:35

Najava da će potpisivanje pristupnog sporazuma Hrvatske s Europskom unijom održati nakon parlamentarnih izbora vratila je cijelu priču u realne i očekivane okvire nemiješanja Bruxellesa u izbornu trku

Vijest još uvijek nije službena i podložna je novim promjenama, ali je vrlo vjerojatno da će to biti 9. prosinca na sastanku Europskog vijeća, kako je to i najavio Hannes Swoboda, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor je prije ljeta kod poljskog predsjedništva Europske unije, ispravnije premijera Donalda Tuska, čija je stanka također članica Europske pučke stranke (EPP), pokušala ishoditi potpisivanje uoči samih izbora. S tim ciljem je i odabran 4. prosinca kao datum izbora jer je dobila obećanje iz Poljske da će posao oko ugovora biti gotovom krajem studenoga ili početkom prosinca.

Sada Jadranki Kosor predstoji novi krug lobiranja preko EPP-a kako bi ugovor ipak potpisala prije izbora, ali to bi značilo da će se ceremonija održati bez velike pompe na sastanku niže ministarske razine. Takav potez devalvirao bi ugled zemlje, ali očito nijedna cijena nije previsoka kako bi se dobio još jedna mandat na izborima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još