ADIO, AMIGO!

Kosoričin prijatelj Pahor na rubu ponora

02.09.2011 u 12:47

Bionic
Reading

Slovenski parlament danas izvanredno zasjeda kako bi izabrao novog predsjednika, što će biti novi test za premijer Borut Pahor čija vlada od sredine godine više nema većinu u parlamentu. On je predložio je da dosadašnjeg predsjednika Pavla Gantara naslijedi zastupnik Ljubo Germič

Germič je član Liberalnih demokrata (LDS), jedine stranke koja je nakon raspada koalicije lijevog centra ostala u vladi s Pahorovim Socijalnim demokratima (SD). Prethodni predsjednik parlamenta Pavel Gantar dao je ostavku nakon što se iz vlade povukla njegova stranka Zares koja predlaže održavanje prijevremenih izbora.

Najutjecajnije slovenske urednike Rajka Geriča (TVSLO) i Petera Frankela (Finance) pitali smo bliži li se kraj Pahorovoj vladi. Glavni urednik najčitanijeg slovenskog poslovnog dnevnika Finance Peter Frankel kaže da su šanse za Pahorovo političko preživljavanje oko 40 posto.

'Možda malo više, a možda i malo manje. Vjerojatno malo više', zagonetno je odgovorio Frankel rekavši da je sve vrlo neizvjesno i da će se još malo kuhati. S druge strane, odgovorni urednik informativnog programa na Televiziji Slovenija Rajko Gerič mišljenja je da će Pahor opstati iako de facto ne vlada već godinu dana budući da je izgubio pet referenduma, od kojih je posebno bolno bilo rušenje mirovinske reforme koju su vladajući stvarno željeli provesti. I Frankel i Gerič ključ daljnjeg opstanka Pahora koji očajnički pokušava zadržati vlast vide kao pitanje političkog oportunizma zastupnika koji se neće tek tako odreći visokih plaća koje imaju.

'Iako Pahor nema dovoljno glasova da progura novoga predsjednika parlamenta, saveznike bi mogao pronaći u svim onim parlamentarcima koji ne žele napustiti svoj posao zastupnika, opterećeni su kreditima, a neće se imati gdje zaposliti', zaključio je Frankel.

Janez Janša

Gerič vidi i drugi razlog, a to je vrlo loš trenutni rejting svih stranaka ljevice u javnosti. 'Ljevica će pokušati ostaviti Pahora na vlasti kako bi si dali vremena da se pripreme za izbore jer ovako bi Janez Janša sigurno pobijedio', smatra Gerič.

Dvije osobe su u Sloveniji ovih dana po posebnom lupom javnosti, bivša ministrica policije Katarine Kresal i Janez Janša. 'Kresal je već tri godine hodajuća afera i to joj nije smetalo do sada, a ako je Kresal hodajuća afera tri godine, onda je to Janša već 20 i Slovenci su se navikli na to kod političara', kaže Frankel. Gerič je ušao malo dublje u problematiku i objasnio da Janša u Sloveniji još uvijek na desnici ima ugled onoga koji je bio u prvim redovima kada se stvarala slovenska država, unatoč tome što mu se ime često spominje u aferama od prodaje oružja do afere Patria. Upravo on je, s druge strane, osoba koja ujedinjuje ljevicu.

'Vladajuća koalicija ljevice dobila je izbore jer ih je okupila želja da svrgnu Janšu s vlasti. Čim su pobijedili, počeo je njihov raspad', objasnio je Gerič. ZaKatarinu Kresal pojasnio je da bi se u svakoj normalnoj zemlji, osim možda u Italiji, morala dati ostavku na sve političke funkcije nakon što je državna revizija utvrdila da je državnu instituciju smjestila u zgradu koju je sagradio njezin prijatelj. 'Novcem od najma on bi otplaćivao kredit bankama i zgrada bi postala njegova novcem poreznih obveznika', zaključio je Gerič.