NOVE MJERE ZAPOŠLJAVANJA

Obama srušio prognoze gospodarskog rasta

03.09.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame, sve nepopularnijeg u Americi zbog nesposobnosti da se uhvati u koštac s ekonomskom krizom, snizila je procjenu američkog gospodarskog rasta. Istovremeno, Bijela kuća prognozira smanjenje deficita u predstojećim godinama

Prema novim procjenama iz polugodišnjeg izvješća Ureda za proračun, deficit će do kraja godine pasti na 8,8 posto BDP-a, u usporedbi s 10,9 posto, koliko se prognoziralo u veljači 2011. Pomak se temelji na smanjenju potrošnje, dogovorenom u sklopu podizanja limita zaduživanja SAD-a.

Snižavanje procjene gospodarskog rasta za 2011. na 1,7 posto (u veljači se očekivao rast od 2.7 posto) te za 2012. na 2,6 posto (umjesto 3,6 posto) rezultat je previranja na novčanim tržištima nakon snižavanja kreditnog rejtinga SAD-a. Takav razvoj događaja nije, međutim, utjecao na dugoročne prognoze, pa se tako očekuje da će rast do 2015. godine iznositi više od četiri posto.

Prema posljednjim pokazateljima, američka proizvodnja u kolovozu bilježi neočekivan rast, a u posljednjem tjednu manje je i prijavljenih na tamošnjim zavodima za zapošljavanje.

Bijela kuća predviđa da će prosječna stopa nezaposlenosti u ovoj godini iznositi 9,1 posto, a u 2012. godini devet posto.

'Unatoč nedavnim preprekama, administracija očekuje jačanje gospodarskog rasta u nadolazećim mjesecima i godinama... Postoji potencijal za brz oporavak', priopćila je Bijela kuća.

Mjere poticanja zaposlenosti

Obama mora hitno zaustaviti porast stope nezaposlenosti kako bi povećao šanse za osvajanje drugog predsjedničkog mandata u studenom 2012. godine. Stoga će idućeg tjedna, u dugo očekivanom govoru na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, iznijeti plan o poticanju zapošljavanja i gospodarskog rasta.

Govor vs. NFL utakmica

Plan o poticanju zapošljavanja i gospodarskog rasta Obama je planiraoiznijeti u Kongresu 7. rujna, ali je Bijela kuća promijenila terminnakon što je šef Predstavničkog doma John Boehner upozorio da setada održava TV debata republikanskih predsjedničkih kandidata uKaliforniji. Novi udarni večernji televizijski termin, 8. rujna,preklapa se s otvorenjem sezone profesionalne lige američkog nogometa,pa dužnosnici Bijele kuće ubrzano rade na preciznom terminu govora kakobi se izbjegla kolizija s prijenosom NFL-a.

Bijela kuća neizravno je najavila što će Obama poručiti u govoru koji će održati u četvrtak, 8. rujna. Planira se kombinacija smanjenja poreza za srednju klasu i olakšice za tvrtke koje zaposle nove radnike, ulaganje u infrastrukturu i građevinske projekte u prometu, školstvu i energetskom sektoru te pomoć onima koji su nezaposleni dulje od šest mjeseci.

'Riječ je o nadogradnji aktivnosti koje predsjednik traži od Kongresa s ciljem jačanja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta, ali tu su i nove mjere koje će u kratkom roku ubrzati rast zaposlenosti', priopćila je Bijela kuća.

Prema izvještavanju američkih medija, glavni dio paketa mjera za poticanje zapošljavanja trebala bi biti nacionalna infrastrukturna banka, koja bi privlačila privatne ulagače u cestovne i željezničke projekte. Ideju o infrastrukturnoj banci Obama je spomenuo u posljednjih nekoliko govora te iznio visoke ocjene o zakonskim prijedlozima u Senatu i Predstavničkom domu, kojima bi se stvorila takva kreditna institucija pod pokroviteljstvom vlade.

Iako je upitno može li takva institucija utjecati na tržištu rada do sljedećih predsjedničkih izbora, Obama je uvjeren da banka može odmah biti katalizator zapošljavanja u građevinarstvu.

Kongres mora do kraja prosinca odrediti mjere štednje i rezanja deficita za razdoblje od idućih deset godina u iznosu od najmanje 1,2 bilijuna dolara. Ukoliko to ne učini, na snagu će stupiti unaprijed dogovorene mjere rezanja potrošnje, koje će od 2013. do 2021. velikim dijelom obuhvatiti i vojni proračun.