'NAJBOLJE RJEŠENJE'

Busek predlaže promjenu granica na Kosovu

01.09.2011 u 13:24

Bionic
Reading

Bivši austrijski vicekancelar i posljednji šef Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek izjavio je za najnovije izdanje lista 'Novi magazin' kako bi Srbija trebala izići s prijedlogom za promjenu granica na Kosovu, ocijenivši kako je to najbolje rješenje za obje strane

U razgovoru za taj beogradski tjednik on kaže kako je svjestan da ideja o promjeni granica ne nailazi na pogodno tlo u SAD i većini zemalja Europske unije.

'Bruxelles i Washington kažu da se granice ne mogu mijenjati, ali ukoliko bi se Priština i Beograd dogovorili, oni bi se pomirili s takvom idejom', ističe Busek.

On dodaje kako se do takvog rješenja može doći samo izravnim razgovorima dvije strane, ističući kako je neophodno do rješenja doći međusobnim razumijevanjem, nekom vrstom procesa pomirenja koji će sigurno biti težak, ali da je važno da takvi procesi krenu.

Komentirajući nedavni boravak njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, Busek je taj posjet ocijenio veoma značajnim, navevši kako je 'iznimno važno to što je njemačka kancelarka bila tako iskrena' te da je nakon njezina posjeta postalo jasno da se neke stvari moraju riješiti i da se ne mogu 'gurati pod tepih'.

'Iako na prvu loptu poruka koju je izrekla kancelarka može zvučati negativno, ona je zapravo prijateljska i kaže: ne gubite vrijeme, riješite problem što prije', ističe Busek te dodaje da dilemu 'Kosovo ili EU' vidi kao nepostojeću.

U suvremenom svijetu više nije moguće biti usamljeni jahač pa ni pojedinac, a posebno država, ne može funkcionirati sam, upozorava Busek te ističe kako Srbija ekonomski i socijalno može napredovati samo u Europi.

'Što je alternativa? Rusija? Moja poruka u tom slučaju je: probajte. Slično je probala Albanija s Kinom u vrijeme Envera Hodže, a rezultati su nam poznati. Rusiji je na prvom mjestu razvijanje gospodarskih odnosa sa zemljama EU. Srpskim prijateljima kažem da ne mogu uvijek dobiti sve što žele. Nije lako, treba odustati od politike o Kosovu kao svetoj srpskoj zemlji, ali treba gledati u budućnost. Gospodarski i socijalni prosperitet Srbija može postići samo u europskom kontekstu', zaključuje Busek, koji je trenutačno koordinator Inicijative za suradnju u jugoistočnoj Europi (SECI) i predsjednik Instituta za dunavsku regiju i središnju Europu (IDM).