U MORU SEKSUALNIH AFERA

Promiskuitetni Mussolini zaveo kraljicu Italije

01.09.2011 u 12:07

Bionic
Reading

Jedna od rijetkih nepoznanica iz burnog privatnog života promiskuitetnog talijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija njegova je veza s posljednjom talijanskom kraljicom, Marie-José od Belgije, piše britanski Guardian

Mussolinijeva ljubavnica Claretta Petacci u svom dnevniku 1937. napisala je da je Marie-José, tadašnja princeza i žena prijestolonasljednika, podbacila u nastojanju da zavede Mussolinija u ljetovalištu kod Rima. No ako je vjerovati dokazima objavljenima u srijedu, čini se da je Marie-José ipak bila uspješnija nego što je to mislila njezina suparnica.

U pismu koje donosi talijanski tjednik Oggi, Mussolinijev sin Romano citira svoju majku koja spominje 'kratko razdoblje intimnih romantičnih odnosa između oca i tadašnje princeze Piedmonta'.

Marie-José, kći belgijskog kralja Alberta I, rođena je 1906. godine. Dok je još bila dijete, odlučeno je da će udati za člana talijanske kraljevske obitelji. Za Umberta Savojskog, jedinog sina kralja Victora Emmanuela, udala se 1930. godine. Prema njezinom kasnijem svjedočenju, brak nije bio sretan, pa je nakon abolicije monarhije na referendumu 1946. otišla od supruga. Do kraja života uglavnom je živjela u Švicarskoj, gdje je i umrla 2001. godine.

Za razliku od obitelj Savoy, Marie-José nije potpala pod utjecaj fašista, a čak je pokušala isposlovati mirovni sporazum sa SAD-om. No Mussoliniju, čini se, ipak nije odoljela. Poznato je da je talijanski diktator bio veoma promiskuitetan: prema jednom navodu, u svom uredu u Palazzo Veneziji svakodnevno je, u razdoblju od 14 godina vladavine, imao najmanje jedan seksualni odnos s raznim ženama.

Prema dijelovima dnevnika Clarette Petacci, Mussolini joj je rekao da ga je princeza pokušala zavesti u Castelporzianu, južno od Rima, gdje mu je kralj prepustio na korištenje imanje s obližnjim lovnim područjem. Na tom imanju Mussolini je također ugošćavao brojne ljubavnice.

Petacci navodi Mussolinijeve riječi: 'Marie-José došla je i rekla: 'Mogu li?' Tada je skinula haljinu jednim pokretom ruke i stajala je preda mnom gotovo posve gola.' Dodaje da ju je Mussolini uvjerio da mu je princeza bila 'odvratna' i da na njega nije ostavila 'nikakav dojam'.

Takva slika ne pruža se, međutim, iz pisma koje je Mussolinijev najmlađi sin poslao 1971. Antoniju Terziju, bivšem zamjeniku urednika Corriere della Sere.

'Mogu potvrditi da se u mom domu često pričalo o romantičnim i političkom odnosima Marie-José i mog oca, a mogu vam iskreno reći i da je moja majka (iako s razumljivom suzdržanošću) uvijek bila prilično eksplicitna: postojalo je kratko razdoblje intimnog romantičnog odnosa između mog oca i tadašnje princeze Piedmonta, koje je, vjerujem, prekinuto na inicijativu mog oca', stoji u pismu.

Oggi u srijedu piše da je pismo pronašao sin zamjenika urednika i da je udovica Romana Mussolinija potvrdila njegovu vjerodostojnost.