AUSTRIJSKI MEDIJI

Slučaj Hypo je ništa u usporedbi s Fimi Medijom

01.09.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Austrijski mediji danas prenose vijest Austrijske press agencije (APA) o 'prvoj optužnici protiv Ive Sanadera' u vezi Hypo Banka, uz napomenu da će optužnica u slučaju Fimi Media biti mnogo teža

Prema optužnici koju je podigao USKOK, javlja APA, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader optužen je da je primio proviziju od sedam milijuna šilinga (oko pola milijuna eura) 1994. i 1995. godine, kada je kao zamjenik ministra vanjskih poslova s Hypom dogovorio kredit od 140 milijuna šilinga za kupnju i renoviranje hrvatskih veleposlanstava u svijetu.

'Hrvatska se u to vrijeme nalazila u ratu', ističe APA, objašnjavajući da je Sanader optužen i za ratno profiterstvo, 'po ustavnom zakonu koji kaže da kriminalna djela iz rata i privatizacije ne zastarijevaju'.

Istraga u vezi mita koje je Sanader dobio od Hypa 'započela je u ožujku, kada je hrvatsko Državno odvjetništvo dobilo dokumentaciju iz Austrije'. Smatra se da je Sanader svoju proviziju dogovorio s članovima uprave Hypa, Wolfgangom Kultererom i Guenterom Striedingerom.

APA napominje da Sanadera čekaju još teže optužbe u aferi Fimi Media, 'preko koje je kao hrvatski premijer navodno oštetio državni budžet za šest milijuna eura'. Sanader je odbacio sve optužbe, piše APA.

Zanimljivo je primijetiti da austrijske novine koje su prenijele ovu vijest, poput dnevnika Der Standard i koruških Kleine Zeitung, u naslovima naglašavaju kako je riječ o 'prvoj optužnici protiv Sanadera', što znači da će još nekoliko njih uslijediti. Dvojica prozvanih bivših bankara, Kulterer i Striedinger, već su demantirali da su dali Sanaderu proviziju, no obojica ionako imaju svojih sudskih briga. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li biti pozvani da svjedoče u ovom slučaju.