Svijet SVJETSKI MEDIJI

Hrvatska progoni Sanadera zbog pritiska EU

  • Autor: P.S.
  • 1.9.2011 12:12:00
  • 1.9.2011 11:34:52

Hrvatske vlasti optužile su bivšeg premijera Ivu Sanadera zbog korupcije. Bivši premijer je najviše pozicionirana osoba u Hrvatskoj koja je uhićena u borbi protiv korupcije, a zemlja je pod pritiskom EU-a ne bi li se pokazala u rješavanju problema koji su nastali u cijeloj regiji tijekom jugoslavenskih ratova 90-ih, pišu strani mediji poput BBC-a, Bloomberga, The Voice of Russia, Channel 6 Newsa i škotskog portala The Scotsman

U to je vrijeme Sanader bio zamjenik ministra vanjskih poslova, a ovime je Hypo banci olakšao ulazak na hrvatsko tržište. Hrvatska se tada još uvijek borila u ratu za nezavisnost od Jugoslavije i stoga je imala problema s pristupom na međunarodna tržišta, pojašnjava BBC-jev dopisnik za Balkan, Mark Lowen.

Za ostale antikorupcijske istrage, uključujući i onu s mađarskim MOL-om, Sanader negira svoju umiješanost, napominju BBC i Bloomberg.

Bivši premijer je najviše pozicionirana osoba u Hrvatskoj koja je uhićena u borbi protiv korupcije, dodaje BBC-jev dopisnik.

Zemlja je pod pritiskom EU-a ne bi li se pokazala u rješavanju problema koji su nastali u cijeloj regiji tijekom jugoslavenskih ratova 1990-ih.

Portal Scotsman dodaje još kako je USKOK naveo da je Sanader 'iskoristio tešku situaciju... kako bi stekao financijsku dobit za sebe'.

Hrvatska je zaključila pregovore s Europskom unijom te bi trebala postati punopravna članica u srpnju 2013, ali poučena lošim iskustvom s Bugarskom i Rumunjskom, EU je Hrvatskoj postavila nadzorni mehanizam kako bi se osiguralo da provodi antikorupcijske mjere, zaključuje BBC, a isto ponavlja i Channel 6 News.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još