ZAHTIJEVA I NOVI KONCIL

Svećenik: Ukinite sjemeništa, to su legla pedofilije!

01.09.2011 u 11:43

Bionic
Reading

Treba ukinuti mala sjemeništa jer su u njima legla pedofilije, provokativni je prijedlog don Antonija Mazzija, talijanskog svećenika poznatog u javnosti zbog njegovih nastupa na televiziji i komentara u medijima. Don Antonio Mazzi drži da bi mladi, prije negoli se zarede, trebali imati seksualna iskustva te kako bi 'odgovor Crkve na slučajeve pedofilije trebao biti ukidanje sjemeništa, jer u njima počinju pogreške'

Buduće svećenike ne treba početi pripremati u malim sjemeništima, drži don Mazzi i objašnjava da 'formula o 'uzgajanju pilića' ne ide ukorak s vremenom'.

'Tko želi postati svećenik, mora učiti iz kuće i povremeno imati razgovore s duhovnim upraviteljima tek po završetku mladenačke dobi', drži don Mazzi koji je 1984. osnovao društvo Exodus za pomoć svima koji imaju društvene poteškoće.

'Sjemeništa su mjesta koja kastriraju, nisu prirodna. Potrebno je naći put za one koji žele postati svećenicima, koji je bliži stvarnosti kako bi mladi do navršenih 19 ili 20 godina mogli proživjeti i ljubavni i seksualni aspekt', kazao je don Mazzi i naglasio da on nije bio u sjemeništu.

'Da sam bio u sjemeništu, vjerojatno ne bih postao svećenik', objasnio je don Mazzi, koji predlaže i sazivanje novog vatikanskog koncila.

Novi vatikanski koncil trebao bi razmotriti velike probleme Crkve kao što su problemi svećenika, vjenčanja, sakramenata, dijaloga s ostalim religijama – drži don Mazzi i zaključuje da takav koncil vjerojatno neće sazvati Benedikt XVI., ali kako se o tim pitanjima treba raspravljati jer su ona tema trećeg tisućljeća.