PERRY UMJESTO BUSHA

Najopasniji Obamin protivnik - samozvani američki Galileo

17.09.2011 u 15:59

Bionic
Reading

Rick Perry (61), potomak teksaških rančera i vlasnika farme pamuka, želio je biti veterinar, no u tome su ga spriječile loše ocjene u školi. Danas je izgledni kandidat za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije te, uz bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya, potencijalno najopasniji protukandidat Baracku Obami na izborima u studenome 2012.

Konzervativan do boli, Perry se u nedavnoj raspravi republikanskih kandidata usporedio s Galileom. Tvrdeći da globalno zatopljenje nema uporište u znanosti, Perry je upitan da navede ime nekog znanstvenika koji bi se s tim složio. Nakon dužeg nećkanja, teksaški guverner procijedio je da su tako i Galilea nadglasali zbog navodnog opsjenarstva.

Opsjenar Perry, međutim, nikada u životu nije bio poražen na izborima. Prvo sudjelovanje na natječaju okrunio je titulom kralja karnevala osnovne škole u rodnom Paint Creeku, koju je osigurao dijeleći učenicima sitniš u zamjenu za glasove. Pola stoljeća kasnije, Perry je prvi na listi najpopularnijih republikanskih kandidata, s 29 posto potpore među potencijalnim glasačima. Drugi po redu, Mitt Romney, debelo zaostaje sa 17 posto potpore u Gallupovoj anketi.

Perry je u politiku ušao kao član Demokratske stranke, vjeran južnjačkoj tradiciji i svom ocu koji ga je zarazio politikom odvevši ga na pogreb američkog kongresnika Sama Rayburna, porijekom iz Teksasa. Fasciniran veličinom i važnošću okupljene pogrebne svite, 11-godišnji Perry kasnije je priznao da je taj događaj vjerojatno potaknuo njegovu političku strast.

Izabran je u teksaški Predstavnički dom 1984, a na stranačkim predizborima 1988. vodio je lokalnu kampanju za Ala Gorea. Godinu kasnije, objavio je da prelazi u protivnički tabor, a već 1990. od demokrata preosvaja funkciju teksaškog 'ministra' poljoprivrede. Od trećeg mandata odustaje 1998. zbog sudjelovanja na izborima za predsjednika državnog Senata, preotimajući demokratima drugo najvažnije mjesto u izvršnoj vlasti Teksasa.

Guverner Teksasa postao je 2000, uskačući u dotadašnju fotelju Georgea W. Busha, koji je osvojio predsjedničke izbore i preselio u Bijelu kuću. U međuvremenu, Perry je potvrdio vlast na trima izborima te postao najdugovječniji guverner u povijesti Teksasa.

Pobjede u 25-milijunskom Teksasu, gdje više od trećine stanovništva čine Hispanci, osigurava relativno jednostavno: zalaže se da djeca ilegalnih imigranata pohađaju sveučilišta po cijenama rezerviranim za lokalne studente, navodeći da ti mladi ljudi već godinama vrijedno uče, te ih treba ohrabriti na dodatno školovanje. Istovremeno, od vlasti u Washingtonu opetovano traži da uz granicu s Meksikom postavi tisuću pripadnika Nacionalne garde.


Anita Perry, supruga Ricka Perryja
'Teksaško čudo'

Perry temelji kandidaturu na činjenici da je Teksas za njegova mandata postao pozitivna iznimka u posrnulom američkom gospodarstvu. U razdoblju od dvije godine, do lipnja 2010, čak 40 posto svih novih radnih mjesta u SAD-u otvoreno je u toj južnoj saveznoj državi, gdje živi manje od 10 posto ukupne američke populacije. Kritičari, međutim, tvrde da Perry nije osobno pridonio iznimnom uspjehu Teksasa u posljednjem desetljeću, te da je za 'teksaško čudo' zaslužan niz faktora koje je guverner zatekao stupanjem na dužnost.

Jedno od objašnjenja vezano je uz tamošnje velike rezerve nafte. U prosincu 2000, kada je Perry naslijedio Busha, cijena barela nafte iznosila je oko 30 dolara, da bi se danas - nakon skoka na gotovo 150 dolara - skrasila na oko 82 dolara. Visoke cijene nafte napunile su proračune naftnih kompanija, a posljednjih godina situaciju su poboljšale i nove tehnologije, zahvaljujući kojima su aktivirane nove rezerve nafte i plina. Doprinos te industrije u gospodarstvu Teksasa iznosi oko 325 milijardi dolara godišnje. Karr Ingram, ekonomist iz Texas Petroleum Instituta, tvrdi da je industrija nafte u Teksasu zaslužna za otvaranje više od 28.600 radnih mjesta samo od lipnja prošle godine. Zbog tradicionalno snažnih figura u energetskom sektoru, Teksas je danas predvodnik SAD-a i u razvoju alternativnih izvora energije.

Osim toga, površinom golemi Teksas država je jeftine radne snage, jeftinog zemljišta, okrenuta biznisu, s niskim porezima i malobrojnim zakonima koji reguliraju poslovanje – uz izuzetak strogih uvjeta dodjele kredita za kupnju nekretnina, koji su Teksašane poštedjeli sloma tržišta nekretnina s početka financijske krize.

Teksas doživljava i porast broja stanovništva u posljednjem desetljeću, kada je populacija uvećana za više od 20 posto, ili 4,2 milijuna ljudi. Najveći dio odnosi se na imigrante iz Meksika, a uz visoku stopu nataliteta tu je i sve veći broj migranata iz ostalih dijelova SAD-a, koji stižu u 'Lone Star State' (neslužbeni naziv za Teksas) privučeni novim poslovima i relativno niskim troškovima života, osobito stanovanja.

Triatlonac sluša The Who

Rick Perry oženio je svoju prvu ljubav Anitu Thigpen, koju poznaje izosnovne škole, a na prvi izlazak odvezli su ih njegovi roditelji. Rick iAnita Perry imaju dvoje odrasle djece, sina Griffina i kćer Sydney.

Uslobodno vrijeme teksaški guverner bavi se triatlonom, odaje se lovu iribolovu, te svira bubnjeve. Na inauguracijskoj svečanosti 2005. uWashingtonu, svirao je sa ZZ Topom pred oko 2.000 ljudi. Inače, njegovomiljeni bend je The Who.

Koruptivni kapitalizam

Objavljujući kandidaturu za predsjedničku nominaciju polovinom kolovoza, Perry je svoj recept za ekonomski uspjeh razložio na četiri sastavnice: niski porezi, malobrojni zakoni, reforma građanskih parnica (na užas udruga potrošača, a oduševljenje korporacija i zdravstvenih osiguravatelja), te moto 'nemojte potrošiti sav novac koji imate'.

Perry u svom mandatu, tvrde analitičari, nije snizio mnoge poreze, jer zapravo nije imao puno toga za učiniti – Teksas je, primjerice, jedna od rijetkih država bez poreza na dohodak. Izuzetak je snižavanje poreza na imovinu 2006, kada je teksaški guverner istovremeno povećao porez na cigarete te uveo nove marginalne porezne stope za većinu poduzeća. Inače, Perry se osobito snažno protivio uvođenju novih poreza i novih zakona, pa je tim povodom podnio i tužbu protiv Agencije za zaštitu okoliša koja nastoji regulirati emisije stakleničkih plinova, sukladno novom federalnom zakonodavstvu.

Ono što se tijekom dosadašnje kampanje nije prelilo preko Perryevih usana jest osnivanje tzv. 'Texas Enterprise Funda', koji guverneru pruža potpore i subvencije u naporima da u Teksas dovuče kompanije iz drugih dijelova SAD-a. Nesumnjivo, postojanje takvog fonda također je pridonijelo otvaranju radnih mjesta, iako su načela takvog djelovanja u suprotnosti od načela slobodnog tržišta i bliža koruptivnom kapitalizmu.

Božja stvorenja

Glasače i pristaše Demokratske stranke, ali i velik dio republikanskog biračkog tijela, osobito zabrinjava Perryjeva ideologija. Još 2006. rekao je da vjeruje da je Biblija nepogrešiva te da će oni koji ne prihvaćaju Isusa kao svog spasitelja završiti u paklu. Čvrsto se protivi teoriji evolucije i vjeruje u formulaciju 'inteligentnog stvaranja' – kreacionizma – te da 'stvaranje' može biti biblijsko ili je možda nešto kompleksnije, no u svakom slučaju potječe od božanskog izvora.

U travnju ove godine, u jeku jedne od najvećih suša u povijesti Teksasa, Perry je proglasio trodnevnu molitvu za kišne oborine, pozivajući građane svih vjerskih opredjeljenja da se ujedine u nastojanju da zacijele otvorene pukotine majčice zemlje.  Kiša tada nije natopila teksaško tlo, što pak nije spriječilo Perryja da četiri mjeseca kasnije proglasi 'Dan molitve i posta za izazove nacije'. Na njegov poziv, netom uoči objave Perryjeve predsjedničke kandidature, u Teksasu se tim povodom okupilo više od 30.000 vjernika.

Bitku protiv znanosti Perry je otvorio i na drugim poljima. Stručnjake koji upozoravaju na posljedice klimatskih promjena optužio je da manipuliraju podacima kako bi osigurali donacije za svoje projekte. Prema Perryjevu zapažanju, neki drugi 'znanstvenici' gotovo svakodnevno istupaju u javnost preispitujući postavku da globalno zatopljenje uzrokuje klimatske promjene.

Perry snažno podržava pravo na posjedovanje oružja, kao i smrtnu kaznu. U njegovom mandatu u Teksasu su provedena čak 234 smaknuća zatvorenika, uključujući i meksičke državljane kojima nije pružena konzularna pomoć. Osim toga, uložio je veto na zakon kojim bi se spriječilo izvršenje smrtne kazne nad psihičkim bolesnicima.

Nesumnjivo, Perryjeve tvrde stavove i poruke glasovima će nagraditi teokratska desnica, no za pobjedu na predsjedničkim izborima trebat će mu daleko više od toga. Tradicionalno neopredijeljeni Amerikanci, nakon iskustva s Bushem, još jednom teksaškom guverneru ovog bi puta zbog nedostatka zdravog razuma mogli uskratiti novu životnu pobjedu.