Svijet REIS ULEMA CERIĆ:

'BiH živi u siromaštvu i podjelama'

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić pozvao je u utorak na jačanje borbe protiv siromaštva i podjela u toj zemlji koje je, kako je rekao, još uvijek snažno obilježavaju.

Predvodeći središnju bajramsku molitvu u sarajevskoj Gazi-Husrefbegovoj džamiji reis Cerić je u svojoj hutbi kazao kako su glad, siromaštvo i beskućništvo u BiH sramota za cijelo društvo i državu te je istaknuo kako bi svaki pravi vjernik svoju predanost Bogu i njegovoj riječi trebao dokazati upravo doprinoseći da se takve pojave iskorijene.

Pozvao je svakog imućnog muslimana u BiH da osobnim primjerom pokaže solidarnost sa siromašnima.

Cerić je upozorio kako je bosanskohercegovačko društvo i danas opterećeno brojnim podjelama, a prije svega nacionalnim, koje ne priliče civiliziranom životu.

'Nedopustiv je aparthejd u našem društvu, aparthejd poput onoga kakvoga predstavljaju dvije škole pod jednim krovom', kazao je Cerić osuđujući činjenicu da u brojnim dijelovima Federacije BiH učenici i dalje u iste škole ulaze na različite ulaze i uče po odvojenim nacionalnim školskim programima.

'Onaj tko je svjestan svoje vjere, nacije i kulture nema razloga strahovati od drugog i drugačijeg', poručio je reis Cerić.

Uz brojne vjernike bajram-namazu u Gazi-Husrefbegovoj džamiji nazočio je i turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, koji zajedno sa suprugom i tri sina boravi u trodnevnom posjetu BiH.

Davutoglu je istaknuo kako je odabrao obilježiti ramazanski bajram u BiH jer tu zemlju i njene ljude doživljava kao istinske prijatelje i dio svoje obitelji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još