SLOBODAN UZELAC:

'Za zaoštravanje odnosa sa Srbijom kriva je Hrvatska'

30.08.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Svakodnevno razmišljam otići ili ostati u Vladi Hrvatske i to nije pitanje koje sam sebi postavio samo kad je premijerka Jadranka Kosor pozdravila haške osuđenike Antu Gotovinu i Mladena Markača

Procijenio sam da je unatoč svemu korisnije ostati u njoj zbog naroda koji predstavljam, izjavio je u razgovoru za Blic Slobodan Uzelac, potpredsjednik hrvatske Vlade.

'Sudjelovanje u Vladi i odsutnost iz nje ne ovisi o retorici stranke s kojom ste na vlasti. SDSS i HDZ idejno-politički nikad nisu bile bliske, ali nismo u poziciji da biramo koalicijskog partnera po ideološkoj srodnosti. Rukovođeni smo interesom biračkog tijela kojeg zastupamo, dakle srpskog naroda u Hrvatskoj. Poštujemo izbornu volju građana.

Poslije izbora čestitat ćemo pobjedniku, reći ćemo da smo tu za suradnju i da ćemo preuzeti svoj dio odgovornosti za zajedničku sudbinu društva i države. Međutim, tražit ćemo i svoj dio prava koji nam pripada unutar te države', rekao je Uzelac.
Što se tiče zaoštravanja odnosa između Srbije i Hrvatske, potpredsjednik hrvatske Vlade kaže da su oni inicirani s hrvatske, a ne sa srpske strane i on smatra da je to zbog bitke na desnom krilu biračkog tijela uoči izbora

Prema Uzelcu ovo zaoštravanje će usporiti rješavanje pitanja Srba u Hrvatskoj.