Svijet VOĐA POBUNJENIKA DŽALIL:

'Gadafi je još uvijek opasnost za svijet'

Vođa libijske pobune Mustafa Abdel Džalil izjavio je u ponedjeljak u Dohi da je pukovnik Moamer Gadafi još 'opasan' i pozvao je međunarodnu koaliciju da nastavi podupirati novu vlast u Libiji

'Izazov koji Gadafi upućuje koalicijskim snagama i dalje je opasan, ne samo za libijski narod već i za cijeli svijet', rekao je Džalil, predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), političkog tijela pobunjenika.

'Zato pozivamo koaliciju da nastavi pružati potporu', dodao je u prigodi otvorenja sjednice zapovjednika glavnog stožera zemalja sudionica vojne intervencije u Libiji.

Džalil je biranim riječima odao počast NATO-u za presudnu ulogu u pobunjeničkom otporu. 'Bez vojne potpore NATO-a, pobunjenici ne bi nikad postigli ovaj uspjeh', istaknuo je.

Međunarodna koalicija je počela vojnu intervenciju u Libiji 19. ožujka, na temelju rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti, pozivajući se na zaštitu civila od represije Gadafijeva režima koja je bila odgovor na pobunu što je izbila sredinom veljače.

NATO je preuzeo zapovjedanje vojnim operacijama 31. ožujka. Američki admiral Samuel Locklear, zapovjednik NATO-ovih snaga u Napulju, odakle se koordinirala operacija u Libiji, rekao je da se 'buduća uloga NATO-a još treba utvrditi'.

'Koalicija nam je još potrebna za uspostavu sigurnosti te za likvidaciju skrivenih ćelija i ostataka Gadafijeva režima', naglasio je libijski čelnik Džalal al-Deghili koji se predstavio kao 'libijski ministar obrane'.

Al-Deghili se zauzeo za 'nastavak vojne i logističke potpore' koalicije, ističući potrebu NATO-ove pomoći u zaštiti 'snaga raspoređenih u pustinjskom području radi nadzora naftnih crpilišta'.

Petnaestak zemalja, među kojima SAD, Francuska, Velika Britanija i Italija, sudjeluju na sastanku zapovjednika glavnog stožera u Dohi, na kojemu će podnijeti izvješće o vojnom i sigurnosnom stanju u Libiji, gdje su pobunjenici učvrstili nadzor nad prijestolnicom i nastavljaju napredovati prema Sirtu, u središnje dijelu zemlje, posljednjem velikom uporištu Moamera Gadafija.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još