PEŠIĆ O MOGUĆEM RJEŠENJU

EU planira autonomiju Srba na sjeveru Kosova?

29.08.2011 u 13:44

Bionic
Reading

Samostalna zastupnica iz redova oporbe u srbijanskom parlamentu i ugledna srbijanska političarka Vesna Pešić ocijenila je za beogradski dnevnik 'Blic' od ponedjeljka kako pred Srbijom stoji izbor – hoće li u Europsku uniju (EU) bez Kosova ili neće u EU, također bez Kosova, upozorivši kako Srbija, nastavi li s aktualnom politikom, neće dobiti ništa

'Realno je šansa da se u pregovorima Beograda i Prištine, uz asistenciju EU, dogovori široka autonomija za sjever Kosova, koja bi tu sačuvala institucije kosovskih Srba i tako one ne bi bile predane Prištini, ali to znači da bi to bila autonomija u okviru kosovske države', smatra Pešić, koja je od 2007. do ožujka 2011. bila predsjednica Političkog savjeta Liberalno-demokratske partije (LDP), a potom se odvojila od zastupničkog kluba te stranke u parlamentu.

Upitana priprema li EU takav plan, nekadašnja bliska suradnica ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića odgovorila je potvrdno, navevši kako čak i savjetnici njemačke kancelarke Angele Merkel sudjeluju u izradi plana da Srbi na sjeveru Kosova dobiju autonomiju.

'Dakle, da imaju svoje škole, svoje sudstvo, svoje zdravstvo, regionalno predstavljanje... i na njihovom čelu bi bili Srbi. To ne bi bile prištinske institucije, ali bi bile u okviru Kosova. O tome pišu njemački mediji i to bismo mogli dogovoriti s Prištinom', kaže Pešić.

Ona smatra da bi, bez obzira na izjave kosovskih dužnosnika da za njih takva ideja nije prihvatljiva, Albanci morali pristati na autonomiju sjevernog Kosova. Vlasti u Beogradu, po njenim riječima, namjerno skrivaju tu mogućnost jer, kako kaže, nemaju hrabrosti prihvatiti činjenicu da više nema pomicanja granica i da nema šanse da se sjever Kosova pripoji Srbiji.

Jedino što Srbija može učiniti za Srbe na Kosovu, a i oni sami za sebe, jest da se ondje uspostave njihove institucije na temelju manjinskog prava, da granice budu maksimalno otvorene i da Srbija s Kosovom razvije sve oblike suradnje i uzajamne pomoći, ističe Pešić.

Na upit misli li da bi bilo tko od vlasti u Srbiji mogao prihvatiti takav plan, jer bi to značilo priznavanje neovisnosti Kosova, Pešić kaže kako bi to bilo funkcionalno rješenje, u smislu dvije Njemačke nakon drugog svjetskog rata, koje u realnosti znači priznavanje postojanja onog drugog, ali su sva praktična pitanja riješena i sukobi eliminirani.

'Problem i jest u tome što te hrabrosti nema i tako se najviše šteti nama, građanima Srbije. Zato ćemo mi ostati 'zakucani' u jednoj potpuno neuspješnoj politici koja će se završiti tako što mi nećemo biti u EU, a nećemo imati ni Kosovo, jer je ono davno izgubljeno', ističe Pešić.

Ne bude li hrabrosti, izgubiti će se realna šansa da Srbija izvuče te institucije na sjeveru Kosova o kojima se sada toliko govori, dodaje Pešić te upozorava kako se narod namjerno 'truje' s pričama da će se vratiti Kosovo i da ga je moguće vratiti i ući u EU. 'To je iluzija jer jedna strana ponude ne postoji. Ne može se nuditi ono što se nema. Kada predsjednik (Srbije Boris) Tadić kaže da naši nacionalni interesi nikoga ne ugrožavaju, ja dodam jedan zarez i kažem - osim nas', zaključuje Vesna Pešić.