Svijet POBJEDNICA IZBORA

Merkel ponovno predsjednica CDU-a

  • Autor:
  • 1.12.2008 17:33:13
  • 1.12.2008 17:33:07

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel ponovno u Stuttgartu, na 22. redovitom stranačkom kongresu, izabrana za predsjednicu stranke i pozvala članstvo na zbijanje redova te najavila stvaranje koalicijske vlade s

Pripadnici političkog centra su bili i ostali najveća snaga Njemačke a CDU je njemački centar', rekla je Merkel obraćajući se sudionicima kongresa, kojima je zahvalila na potpori i iskazanom povjerenju.

Za Merkel je glasovalo 94,8 posto sudionika kongresa. Od Merkel su jedino Helmut Kohl i Konrad Adenauer dulje obnašali dužnost predsjednika stranke.

Njemačka kancelarka ukazala je na uspjehe njezine demokršćansko-socijaldemokratske koalicije koja je na vlast došla 2005. godine.

'Danas dva milijuna građana Njemačke više ima zaposlenje i na to možemo biti ponosni svim mi: i poslodavci i sindikati i politika', rekla je Merkel.

Unatoč zapaženim uspjesima tzv. velike koalicije, ona se zauzima za prekid suradnje sa socijaldemokratima te ponovnu uspostavu demokršćansko-liberalne vlade nakon izbora iduće godine.

'U slučaju da na izborima sljedeće jeseni budemo najjača stranka moja je želja sastaviti koalicijsku vladu s FDP-om (liberali)', rekla je Merkel.

Angela Merkel je u govoru posebnu pozornost posvetila financijskoj i gospodarskoj krizi te iznova odbacila smanjenje poreza kao sredstva za poticanje gospodarskog rasta. Ona je istodobno otvorila mogućnost smanjenja poreza u kasnijem razdoblju.

'Vlada se početkom sljedeće godine sastaje kako bi razmotrila stanje i učinke paketa mjera za poticaj gospodarstva i tada ćemo odlučiti o daljnjim koracima a otvorene su sve moguće opcije', rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je, kako se procjenjuje, zasada okončala unutarstranačke sukobe oko smanjenja poreza što je tražio jedan dio predsjedništva stranke.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još