Svijet BIVŠI ARGENTINSKI PREDSJEDNIK

Menem negira ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj

Bivši argentinski predsjednik Carlos Menem (81) izjavio je da je 'potpuno nevin glede optužbi za umiješanost u ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj i Ekvadoru' dok je bio na čelu države, javljaju u subotu argentinski mediji

Menemu se trenutno sudi zajedno sa 17 drugih bivših vojnih časnika i dužnosnika za krijumčarenje oružja, među kojima su njegov bivši privatni tajnik Emir Yoma i bivši ministar obrane Oscar Camilion.

Menem je između 1991. i 1995. potpisao tri tajne uredbe kojima se odobrava prodaja oružja Venezueli i Panami, ali čije su pravo odredište bili Ekvador i Hrvatska. Obje su zemlje u to vrijeme bile pod međunarodnim embargom na uvoz oružja.

Potpisivanjem triju predsjedničkih uredbi Menem je odobrio prodaju 6.500 tona oružja (pušaka, topova, protutenkovskih projektila i streljiva) u vrijednosti od 123 milijuna dolara.

Menem se brani tvrdnjom da je samo potpisao dokumente i da nije znao pravo odredište oružja. Tužiteljstvo tvrdi da je to morao znati, zatraživši kaznu od osam godina zatvora.

Menem je zbog tog skandala uhićen još u lipnju 2001. godine. Argentinom je vladao od 1989. do 1999. godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još