Svijet HSP HVALI PREMIJERKU

'Kosoričin posjet Kosovu potez koji zaslužuje pohvalu'

Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako je nedavni posjet premijerke Jadranke Kosor Kosovu, potez koji je, nakon dugo vremena, korak u pravom smjeru, i koji zaslužuje pohvalu

Na konferenciji za novinare Srb je ocijenio kako je posjet Kosovu pokazao da 'Hrvatska ima potencijala postati regionalni lider'. Dodao je da Hrvatska od toga ne treba odustati jer pozicija regionalnog lidera može značiti puno, ne samo u vanjskopolitičkoj percepciji Hrvatske, nego i u kapitaliziranju te pozicije, kroz veća strana ulaganja i otvaranje prostora hrvatskom gospodarstvu.

Posjet Kosovu pokazao je koliko je ranjiva srbijanska politika, gdje su joj slabe točke i kako Hrvatska može tražiti saveznike na ovom prostoru, rekao je Srb izrazivši želju da se takva politika nastavi.

Komentirajući izjave srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića o posjetu premijerke Kosor Kosovu Srb je ustvrdio kako srbijanski čelnici nemaju pravo prozivati hrvatsku Vladu i premijerku te bilo kojeg hrvatskog dužnosnika. 'S kime će Hrvatska surađivati i kako, stvar je Republike Hrvatske', smatra Srb.

Ocijenio je kako su izjave čelnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Slobodana Uzelca i Milorada Pupovca, o ovome posjetu, pokazale da 'oni ne vode politiku Srba u Hrvatskoj, nego srbijansku politiku u Republici Hrvatskoj te ne brinu o poziciji srpskog naroda u Hrvatskoj nego o Republici Srbiji i njenim interesima'.

To je neprihvatljivo i to osuđujemo, rekao je predsjednik HSP-a, ocijenivši kako, unatoč ovakvim izjavama, neće doći do prekida suradnje HDZ-a i SDSS-a, a da su ovakve izjave plasirane zbog predstojećih parlamentarnih izbora.

Komentirajući posjet premijerke Kosor Kosovu, srbijanski predsjednik Boris Tadić jučer je izjavio da se premijerka Kosor koristi raspirivanjem starih neprijateljstava radi ostvarivanja financijske koristi Hrvatske, dok je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u četvrtak rekao onome 'kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj, ne trebaju neprijatelji'.

Na premijerkin posjet Kosovu u četvrtak je reagiralo Srpsko narodno vijeće (SNV) priopćenjem koje je potpisao njegov predsjednik Milorad Pupovac, a u kojemu izražava zabrinutost i neslaganje s porukama koje su se čule prilikom premijerkina posjeta Kosovu. SNV smatra da je riječ o porukama potpore politici jednostranosti i upozorava da se problemi moraju rješavati dijalogom i pregovorima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još