DOLAZI MU PAHOR

Zbog izjava Kosor, Tadić ne dolazi u Dubrovnik?

27.08.2011 u 10:34

Bionic
Reading

Zbog izjava Jadranke Kosor srpski predsjednik Boris Tadić neće doći u Dubrovnik poslušati Beogradsku filharmoniju, a s druge strane, zbog neprihvatljivih i uvredljivih izjava Tadića i srpskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, MVPEI je izrazio nezadovoljstvo srpskom veleposlaniku u Hrvatskoj

Da Kosor nije pozdravila nepravomoćno u Haagu osuđene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i da nije strastveno govorila o prijateljstvu Zagreba i Prištine, Tadić bi danas u Dubrovniku slušao Beogradsku filharmoniju, piše beogradski Blic, a prenosi VLM. Tadić je zbog tih izjava odbio poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da nazoči tom događaju.

'Tadić je u razgovoru s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem rekao da ne može doći u Hrvatsku nakon svega što je izjavila Jadranka Kosor. Rekao mu je da se ne može dozvoliti veličanje ratnih zločinaca, bez obzira na cilj, kao i da njezine izjave u Prištini ne mogu doprinijeti dobrim odnosima Zagreba i Beograda', navodi izvor Blica, dodajući da je Tadić u tom razgovoru podsjetio da 'Srbija nije učinila ništa što bi poljuljalo dobre odnose sa Zagrebom'.

'Trudili smo se biti fer, a to nam nije tako vraćeno', rekao je predsjednik Srbije, kako navodi izvor Blica, kolegi iz Hrvatske u telefonskom razgovoru.

U međuvremenu, iz MVPEI-a priopćeno je da je državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo izrazio nezadovoljstvo srpskom veleposlaniku u Hrvatskoj Stanimiru Vukičeviću zbog neprihvatljivih i uvredljivih izjava Tadića i srpskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića

Srpskom veleposlaniku poručeno je da je Republika Hrvatska priznala Republiku Kosovo kao neovisnu državu s kojom, kao i sa svim zemljama jugoistočne Europe, uključujući Srbiju, razvija prijateljske odnose na načelima uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta te u europskom duhu doprinosi regionalnoj stabilnosti i sigurnosti, priopćeno je.

Istovremeno, Republika Hrvatska se snažno zauzima za zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava u Republici Kosovo te za obnovu dijaloga Beograda i Prištine.

Hrvatska politika širenja dijaloga i međusobnog uvažavanja u suglasnosti je s politikom naših partnera u Europi i saveznika u NATO-u i od takve politike Hrvatska neće odustati. Taj smjer uključuje i perspektivu članstva u euroatlantskim strukturama za sve zemlje jugoistočne Europe, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Pahor večeras u Beogradu s Tadićem

Slovenski premijer Borut Pahor u subotu navečer na poziv srbijanskog predsjednika Borisa Tadića neslužbeno će boraviti u Beogradu, javili su slovenski mediji.

Susret nije bio najavljen, a Slovenska televizija javila je u subotu da će Pahor s Tadićem imati privatnu večeru i da će razgovarati o stanju na Kosovu, te o porukama koje je Tadiću prilikom nedavna posjeta uputila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je ovoga tjedna posjetila neke od zemalja regije, te je tako u ponedjeljak bila u Zagrebu a u utorak u Beogradu. Sljedeći tjedan, u utorak, dolazi u kraći posjet Sloveniji.



Ostvarivanje euroatlantske perspektive na ovom prostoru najbolja je garancija da se više nikada neće ponoviti agresija i razaranje koje je provodio Slobodan Milošević, priopćio je MVPEI.

Srpski predsjednik Tadić izjavio je u petak, upitan za komentar posjeta predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor Prištini, da se partnerstvo Hrvata i Albanaca ne smije graditi na štetu trećih - u ovom slučaju srpskog naroda - te dodao da se Kosor koristi raspirivanjem starih neprijateljstava radi ostvarivanja financijske koristi Hrvatske.

Kosor je u srijedu u Prištini, tijekom posjeta Kosovu, izjavila da je Hrvatska spremna pomoći u uspostavi dijaloga Kosova i Srbije. 'Podupiremo teritorijalnu cjelovitost Kosova, s time da svaki građanin ima jednaka prava', istaknula je Kosor.

'U Hrvatskoj možete imati najvećeg prijatelja u jugoistočnoj Europi i na to uvijek možete računati', kazala je Kosor u Prištini, istaknuvši da su Hrvatska i Kosovo učvrstile prijateljstvo i u 'borbi protiv tiranina Slobodana Miloševića i velikosrpskih aspiracija'.

Srpski ministar vanjskih poslova Jeremić je tijekom boravka u Banjoj Luci u četvrtak neizravno kritizirao Kosor zbog njezinih izjava danih tijekom posjeta Kosovu, rekavši: 'Kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj, tome ne trebaju neprijatelji.'