NACIONALNI ŠTRAJK U ČILEU

Dječak poginuo u sukobu s policijom

26.08.2011 u 17:39

Bionic
Reading

Čileanski dječak izgubio je život u sukobu s policijom u noći na petak, nakon dvodnevnog nacionalnog štrajka organiziranog na poziv glavnog čileanskog sindikata, priopćilo je u petak ministarstvo unutarnjih poslova

Redarstvene snage su uhitile 1.394 prosvjednika, a stotine osoba (policajaca i civila) ranjene su u zadnja dva dana, po službenim podatcima.

'Uhitili smo 1.394 osobe, većinom zbog remećenja reda i krađe. 153 policajca i 45 civila ranjeno je u prosvjedima diljem zemlje, a jedan dječak je poginuo', rekao je u petak zamjenik ministra unutarnjih poslova Rodrigo Ubilla.

Dječak (14), identificiran kao Manuel Gutierrez, ustrijeljen je tijekom sukoba prosvjednika i policije u četvrti Maculu, na istok Santiaga. Ta je četvrt bila žarište sukoba koji su se brojali u stotinama, tijekom cijele noći i u petak ujutro.

'Vlada se nada da će se okolnosti pogibije dječaka ubrzo rasvijetliti', kazao je Ubilla.

Sukobi su izbili nakon 48-satnog nacionalnog štrajka zbog pravednije raspodjele rezultata gospodarskog rasta kroz paket poreznih mjera, zakon o radu i školstvo.

Štrajk se dogodio u času kada se desničarska vlada Sebastiana Pinere već tri mjeseca sučeljava sa studentskim prosvjedima tražeći kvalitetno javno školstvo.