PATRICK MOON

Američki veleposlanik poziva na konačnu uspostavu vlasti u BiH

26.08.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon izjavio je u petak da je krajnje vrijeme da se među političkim liderima u toj zemlji postigne dogovor o uspostavi nove vlasti te je izrazio očekivanje da će se to uskoro i dogoditi

'Već deset mjeseci građani BiH čekaju da se formira nova vlast', kazao je Moon novinarima u Sarajevu, istaknuvši da su zbog toga blokirani gotovo svi reformski procesi u državi.

Potvrdio je da međunarodna zajednica čini sve ne bi li predsjednike najutjecajnijih političkih stranaka navela na postizanje dogovora o vladajućoj većini u Parlamentu BiH.

Pojasnio je da se od bosanskohercegovačkih političara očekuje da pokažu odgovornost prema vlastitim građanima i spremnost na kompromis.

'Nadam se da će se to dogoditi što prije', kazao je američki veleposlanik, dodajući da je u proteklom razdoblju ipak došlo do stanovitog napretka i približavanja stajališta.

Predsjednici šest ključnih političkih stranaka iz BiH koje bi mogle uspostaviti novo Vijeće ministara ovog su tjedna obnovili bilateralne pregovore pokušavajući na taj način pripremiti teren za zajednički sastanak početkom rujna, na kojemu bi se postigao konačan dogovor o raspodjeli ministarskih pozicija.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je da je sada najvažnije riješiti tko će biti predsjedatelj Vijeća ministara te ministar vanjskih poslova, kao i hoće li jednog od ministara iz kvote koja pripada Hrvatima imenovati Socijaldemokratska partija (SDP).

'Budemo li to rješavali u paketu sa sporazumom o raspodjeli pozicija u državnim tijelima, mislim da možemo naći rješenje', kazao je Tihić, izražavajući spremnost da osobno organizira novi sastanak šest političkih lidera.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je da u toj stranci inzistiraju da im pripadne pozicija šefa diplomacije ukoliko se postigne dogovor da kandidat HDZ-a BiH bude na čelu Vijeća ministara, no na poziciji ministra vanjskih poslova i dalje inzistira i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik

Lagumdžija je kazao da će, ne dobije li SDP mjesto ministra vanjskih poslova, ta stranka biti u oporbi.