NEDOSTATAK SMJERA

Bivši kancelar Kohl napao politiku Angele Merkel

25.08.2011 u 13:28

Bionic
Reading

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl, pokretačka snaga europske integracije 90-ih, u četvrtak je javno napao vanjsku politiku Angele Merkel, ustvrdivši da joj nedostaje smjer i da bi mogla potkopati njemački utjecaj.

Kohlove kritike na račun njegove bivše štićenice posljednji su u nizu znak nezadovoljstva među konzervativcima politikom Angele Merkel, a posebice su ogorčeni zbog načina na koji je rješavala dužničku krizu eurozone.

'Njemačka već nekoliko godina nije predvidljiv čimbenik', kazao je Kohl u razgovoru za Internationale Politik.

'Goleme promjene u svijetu ne mogu biti izgovor za nedostatak stajališta ili ideje o tome gdje pripadate i kamo idete', dodao je. Također je ustvrdio da Njemačka gubi utjecaj kod SAD-a, objasnivši da nije mogao ni sanjati da će američki predsjednik posjetiti Europu i ne zaustaviti se u Njemačkoj.

'Moramo paziti da sve ne prokockamo', poručio je Kohl.

Merkel je odgovorila na te kritike podsjećajući prvo na Kohlovu veliku ulogu u ponovnom ujedinjenju Njemačke i integraciji Europe, ali je potom dodala da 'svako vrijeme ima svoje posebne zahtjeve'.

'Kršćansko-liberalna vlada s odlučnoću radi na savladavanju izazova ovog vremena, zajedno s našim partnerima u Europi i svijetu', rekla je Merkel za Sueddeutche Zeitung.