NAJBOLJI PRIJATELJI

Kosovski tisak pozitivno o posjetu premijerke Kosor

25.08.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Svi prištinski dnevnici na albanskome objavljuju u četvrtak opširna izvješća o jučerašnjem posjetu predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor Kosovu

Vodeći prištinski dnevnik na albanskome Koha Ditore, u tekstu pod naslovom 'Kosor donosi u Prištinu poruke Merkel' navodi da je hrvatska premijerka boravila u Prištini kako bi dala potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova i pomogla najmlađoj državi u Europi u težnjama Europskoj uniji. List prenosi riječi hrvatske premijerke da 'Kosovari mogu naći u Hrvatskoj najboljeg prijatelja u jugoistočnoj Europi' te ističe da je Kosor posjetila Kosovo neposredno nakon posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj i Srbiji. Navodeći da Kosor podupire uvjete koje je vezano uz Kosovo Merkel postavila Srbiji kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU, dnevnik ističe da je, po riječima Kosor, 'dijalog najbolji put za rješenje problema'.

U komentaru posjeta hrvatske premijerke Kosovu dnevnik Kosova Sot navodi da jasno stajalište kojim je Jadranka Kosor poduprla teritorijalnu cjelovitost Kosova jača poziciju Kosova uoči nastavka dijaloga sa Srbijom. Ovaj dnevnik navodi da, pored potpore snažnih europskih država poput Njemačke, kakva je zadnjih dana stigla kroz snažne poruke kancelarke Angele Merkel, službena Priština treba i potporu zemalja regije.

List Kosova Sot piše da posjet premijerke Kosor nije imao samo političke učinke. Hrvatska, kao zemlja na pragu ulaska u članstvo u Europskoj uniji, izražava veliko zanimanje za razvoj gospodarstva na Kosovu, a dolazak hrvatskih poslovnih ljudi i njihovo sudjelovanje na ekonomskom forumu Kosovo - Hrvatska u Prištini dobar je signal koji obećava i koji treba iskoristiti, piše list.

Svi prištinski mediji navode da je predsjednica hrvatske vlade istaknula da je Hrvatska, kao lider u regiji, spremna pomoći u obnovi dijaloga Beograda i Prištine te da u potpunosti podupire poruke njemačke kancelarke Angele Merkel iz Beograda o potrebi poštivanja kosovskog teritorijalnog integriteta.

Prištinski dnevnici objavljuju i zahtjev premijerke Kosor za poboljšanje položaja hrvatske zajednice na Kosovu. U izvješćima se navodi i to da je hrvatska premijerka toplo dočekana svugdje gdje je boravila, a posebno srdačan doček priređen joj je tijekom posjeta hrvatskoj enklavi Janjevo, 20-ak kilometara od Prištine, u kojoj, osim Hrvata, žive i Albanci i Turci.