I NAKON OSUĐUJUĆE PRESUDE

Vlada krije koliko je vašeg novca potrošila na obranu generala

24.08.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Dok se čeka odgovor Haškoga tužiteljstva na žalbe generala Gotovine i Markača, porezni obveznici i dalje transparentno ne znaju koliko je državnoga, odnosno, njihovoga novca utrošeno na obranu i prevođenje presude generalima

Za manje od tri tjedna ističe rok za odgovor haškoga tužiteljstva na žalbe generala Ante Gotovine i Mladena Markača na prvostupanjsku presudu kojom su proglašeni krivima i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene tijekom i nakon Oluje. Potom, prema pravilima o postupku i dokazima, teče rok od 15 dana za odgovor obrane i potom slijedi sazivanje statusne konferencije na kojoj će biti razmatrani daljnji koraci u žalbenom postupku.

Nakon podnošenja podnesaka obrana i Tužiteljstva, Hrvatska će, budući da je to u žalbenom postupku logični slijed postupka, podnijeti zahtjev za pristup Sudu u svojstvu prijatelja suda, potvrdilo je tportalu Ministarstvo pravosuđa.

No isto to Ministarstvo i dalje kao zmija noge čuva podatak koliko je novca poreznih obveznika i prema kojima kriterijima hrvatska Vlada dala u svrhu obrane generala, čiji su braniteljski timovi u međuvremenu i dodatno pojačani novim imenima. Jedino što su iz Ministarstva bili voljni podijeliti s javnosti kojoj odgovaraju, bio je štur odgovor da: 'Vlada donosi odluku o financiranju pojedinih obrana hrvatskih državljana pred MKSJ, a na temelju zahtjeva okrivljenika i njihovih obrana. Ugovori koji se sklapaju između Vlade RH i odvjetnika su povjerljive naravi i ne mogu se obznanjivati, a pojačanja u obranama generala Gotovine i Markača su angažirana na istoj osnovi kao i dosadašnji odvjetnici'.

Poznato je da se plaćanje obrane, može ostvariti iz državnog proračuna ili uz pomoć Haškog suda, koji ima dio budžeta namijenjenog plaćanju troškova obrane sukladno procijenjenom rangu prema značenju i težini predmeta, pa u tom slučaju postoje i ograničenja za braniteljske timove. U međuvremenu, u slučaju obrane generala Gotovine pojavio se još jedan oblik financiranja, naime, njegova supruga i prijatelji osnovali su, uz politički blagoslov, Zakladu za istinu o Domovinskom ratu.

Tenisice, jakne, šalovi i kape, reketima do slobode generala

Svega je tu bilo, od donacija običnih građana pa do akcija hrvatskih slikara i kipara, sportaša i glazbenika, a na brojnim balovima i gala večerima Zaklade prodavane su tenisice košarkaša Krešimira Ćosića, skijaška jakna Janice Kostelić, Ćirin bijeli šal i kapa francuskog policajca, a baratalo se i reketima, kako onim Gorana Ivaniševića, tako i onim pokojnoga tenisača predsjednika Franje Tuđmana te plivačkim kombinezonima Sanje Jovanović i Duje Draganje.

Međutim, nisu svi hrvatski generali imali jednako vrijedan tretman od države koju su stvarali, dovoljno je sjetiti se slučaja financiranja obrane bivšega haškog optuženika generala Rahima Ademija, kojem je zbog duga Haškom sudu od 90.000 dolara prijetila zapljena stana, a onda se Vlada zbog političkih razloga kako bi omekšala razočaranu javnost, hitno uključila u plaćanje njegove obrane.

No račun Zaklade, na koji su se slijevali milijuni, nije bio transparentno podložan uvidu javnosti, a spekulacije o troškovima obrane i honorara generalskih odvjetnika i bez toga su letjele u nebo, ponajviše s obzirom na to da Vlada uobičajeno selektivno iskazuje potrebu za transparentnošću troškova. Zna se tek da su za obranu u Haagu potrošeni milijuni, a neki su mediji čak iznosili podatke da je Gotovinina obrana raspolagala s više od 200 milijuna kuna što su njegovi odvjetnici nazvali science fictionom, istovremeno odbijajući reći koliko su plaćeni. I to za, kako određeni dio javnosti smatra, posao koji još uvijek nisu obavili jer generalima prijeti dugogodišnji boravak iza rešetaka ne bude li pobijena prvostupanjska haška presuda.

U međuvremenu, s obzirom na to da im država odbija reći na što i kako troši njihov novac, porezni obveznici mogu od premijerke, koja neumorno, ali ne i uvjerljivo, izgovara litanije o transparentnosti, prigodničarski čuti baš svašta, ali ne i saznati koliko su novca odvojili za prevođenje presude Gotovini i Markaču, jer i to je, naime, platila Republika Hrvatska, potvrdili su u Ministarstvu, objasnivši da je 'spomenutu presudu potrebno proučavati i za potrebe Tužbe Republike Hrvatske protiv Republike Srbije zbog povreda odredbi Konvencije o genocidu pred Međunarodnim sudom pravde'.