OSUMNJIČENE ZA ŠPIJUNAŽU

Dvije američke novinarke uhićene u Sjevernoj Koreji

24.03.2009 u 11:23

Bionic
Reading

Dvije američke novinarke uhićene su u Sjevernoj Koreji i odvedene u Pjongjang na ispitivanje jer ih tamošnje vlasti sumnjiče za špijunažu, objavili su u utorak južnokorejski mediji.

Laura Ling i Euna Lee, novinarke televizijske postaje Current iz San Francisca koju vodi bivši američki potpredsjednik Al Gore, uhićene su 17. ožujka nakon što su "ilegalno" ušle u Sjevernu Koreju iz Kine.

Južnokorejski visokotiražni list JoongAng objavio je da su novinarke uhićene nakon što su slučajno prešle granicu radeći reportažu o sjevernokorejskim izbjeglicama. Granica Kine i Sjeverne Koreje je duga, porozna i slabo obilježena te kao takva pogodna za bijeg iz Sjeverne Koreje

Dan nakon uhićenja novinarke su odvedene u Pjongjang i nalaze se u rukama sjevernokorejske vojnoobavještajne službe. Njezini će istražitelji pregledati kamere, snimljeni materijal i sve zabilješke dviju novinarki kako bi ustanovili jesu li špijunirale vojne objekte.

JoongAng piše da se prema novinarkama vjerojatno neće loše postupati, ali će zasigurno biti podvrgnute intenzivnom ispitivanju.

Južnokorejski i američke obavještajne službe pozorno prate cijeli slučaj, ali ga zasad nisu službeno potvrdile niti na njega reagirale.