NAFTNI SEKTOR

Kina zabrinuta za svoje poslove u Libiji

23.08.2011 u 12:46

Bionic
Reading

Kina, koja je uložila milijarde američkih dolara u Libiju, izrazila je u utorak želju da nastavi poslovati u toj zemlji, osobito u naftnom sektoru, dok je službeni kineski dnevni list ocijenio da bi Zapad trebao 'počistiti nered' koji je izazvao u Libiji

Kina je izrazila želju da s Libijom nastavi 'uzajamno korisne' gospodarske i trgovinske veze jer je uložila milijarde dolara u njezine željeznice, naftu i telekome. Kinesko ministarstvo trgovine podsjetilo je da je pobuna u Libiji, koja je počela u veljači, nanijela štetu tim ulaganjima.

'Nedavne promjene u Libiji imale su utjecaj na naša ulaganja', rekao je Wen Zhongliang, zamjenik direktora ministarstva.

'Kineska ulaganja u Libiji, osobito u naftnom sektoru, odraz su uzajamno korisne suradnje dviju zemalja', rekao je. 'Nadamo se da ćemo nastaviti razvijati gospodarsku i trgovinsku suradnju s Libijom u svakom pogledu', dodao je.

Kina se protivila zračnim napadima na Libiju, no u lipnju je ipak uspostavila prve kontakte s libijskim pobunjenicima da bi potom priznala Nacionalno libijsko vijeće kao 'važnog sugovornika'.

Peking je u ponedjeljak, nakon što su pobunjenici ušli u Tripoli, izjavio da 'poštuje izbor libijskog naroda'.

Kina je na početku pobune iz Libije evakuirala gotovo 36.000 svojih državljana.

Kineski dnevni list Global Times ocijenio je da bi Zapad trebao počistiti nered koji je izazvao u Libiji.

'Rušenje Gadafijeva režima predstava je za medije, a razgovor o obnovi nije', ističe list. 'Zapad mora preuzeti odgovornost i počistiti nered koji je izazvao u Libiji', dodaje, ne imenujući izravno nijednu zemlju.

'Kina je spremna raditi s međunarodnom zajednicom i igrati pozitivnu ulogu u budućoj obnovi Libije', objavilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.