NOVI ATENTAT U RUSIJI

Zemlja u kojoj su gradonačelnici na nišanu

23.08.2011 u 09:10

Bionic
Reading

Jevgenij Duško imao je 35 godina, bio je član vladajuće stranke i gradonačelnik Sergijevog Posada, grada blizu Moskve koji se smatra jednim od drevnih centara ruskog pravoslavlja. U ponedjeljak ujutro izrešetan je u svom automobilu dok se vozio na posao

Na čelo grada došao je u travnju, i to na način koji je Ministarstvo pravosuđa kasnije proglasilo nelegalnim. Prijetnje smrću primao je još od 2009. godine, piše Moscow Times. Gradonačelnička pozicija omogućila mu je da se uključi u nove poslove i razvojne planove, a pritom se javno sukobljavao s nekim lokalnim poduzetnicima.

Sergijev Posad ubraja se u čuveni podmoskovski Zlatni prsten srednjovjekovnih gradova prepunih manastira, svetih mjesta i ključnih mjesta ruske povijesti. U njemu se nalazi Troice-Sergijeva Lavra, najvažniji samostan Ruske pravoslavne crkve u kojem danas stoluje patrijarh RPC-a.

Zasad nema informacijama o Duškovim ubojicama. Mediji se prisjećaju ranih 90-ih godina, kada su mafijaški napadi, obračuni i gromka ubojstva bili gotovo svakodnevni događaji diljem zemlje. No stopa naručenih ubojstava u ruskom je biznisu i dalje izuzetno visoka - ubojstva poslovnih ljudi teško je pobrojati, ali nisu imuni ni političari. U zadnjih desetak godina najmanje 40 gradonačelnika pretrpjelo je teške napade. Mnogi ih nisu preživjeli. Na primjeru Duška vidljivo je da, kad je riječ o poslovnim interesima, ni članstvo u vladajućoj Putinovoj Ujedinjenoj Rusiji nije dovoljna zaštita.