DIKTATORU NI TRAGA

NATO-ovi avioni u niskom letu nad Gadafijem

23.08.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Snage libijske oporbe napale su vojni konvoj koji je krenuo iz Sirte i ubile desetke vojnika lojalnih Muameru Gadafiju, javlja u utorak TV Al arabija ne precizirajući gdje se napad dogodio i je li konvoj pokušavao doći u pomoć Gadafijevim snagama u Tripoliju. CNN javlja kako zrakoplovi NATO-a lete nisko iznad diktatorove rezidencije u Tripoliju

Isti izvor prenosi da se čuju jake eksplozije u blizini Bab al Azazije, utvrđenog kompleksa u kojem se nalazio Gadafi. France prese javlja da se tamo odvijaju borbe a da se u sukobima koristi topništvo i rakete.

Francuska agencija napominje da je kod hotela Rixos, u kojem se nalaze strani novinari, odjeknula snažna eksplozija, a da su novinari sišli u podrum hotela. Tripoli nadlijeću zrakoplovi NATO-a, a u pojedinim četvrtima vode se borbe, piše AFP.

Al Džazira prenosi da se u libijskom glavnom gradu i dalje puca, a da civilno stanovništvo pomaže oporbenim snagama da uspostave red i opskrbu u Tripoliju.

NATO je povrdio da su snage lojalne Gadafiju ispalile tri rakete zemlja-zemlja tipa Scud iz Sirte, uporišta lojalističkih snaga, prema Misrati koju drže pobunjenici. Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je da se radi o 'neodgovornom postupanju' i da prema preliminarnim podacima nema žrtava ni materijalne štete u raketnim napadima.

U Bengazi je stigao turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu koji će se susresti s predsjednikom Prijelaznog nacionalnog vijeća (NTC) Mustafom Muhamedom Abdul Džalilom. Davutoglu je po dolasku u Bengazi rekao da bi 'promjene u Libiji trebale biti pouka svima'.

'Tripoli je pod našim nadzorom, Gadafi na sigurnom'

Saif al-Islam, sin libijskog vođe Moamera Gadafija, za kojeg pobunjenici tvrde da je zarobljen, održao je u ponedjeljak kasno navečer u hotelu Rixos u Tripoliju konferenciju za novinare i ustvrdio da je njegov otac na sigurnom, prenose agencije. Međunarodni kazneni sud (ICC) objavio je u utorak da nije dobio služben potvrdu libijskih pobunjenika da je uhićen Saif al Islam Gadafi.

'Ovdje sam da bih opovrgnuo glasine', rekao je Saif, komentirajući izvješća da je zarobljen što je čak potvrdio i Međunarodni kazneni sud u Nizozemskoj, prenosi Reuters.

'Ovo je rat tehnologije i elektronike kako bi se uzrokovao kaos i teror u Libiji. Doveli su i naoružane bande morem i cestom', rekao je, reagirajući na SMS poruku poslanu u ponedjeljak pretplatnicima u Teheranu u kojoj se čestita na padu Moamera Gadafija.

Saif je ustvrdio da je Tripoli i dalje u vladinim rukama premda su ga u zadnja 24 sata preplavili pobunjenici i istaknuo da je Moamer Gadafi na sigurnom.

Na pitanje je li njegov otac na sigurnom i dobro, Saif je odgovorio 'Naravno'.

'Tripoli je pod našim nadzorom. To bi trebali svi znati. Sve je u redu u Tripoliju', rekao je ranije novinarima ispred Gadafijevog kompleksa Ben al Azizija, prenio je BBC.

Libijski pobunjenici tvrde da nadziru većinu Tripolija, no ne znaju nalazi li se Gadafi u gradu.

Pobunjenici su izvijestili o uhićenju Saifa, koji se međutim pojavio pred stranim novinarima u Tripoliju u utorak ujutro, što je izazvalo sumnje u vjerodostojnost informacija koje daju pobunjenici.

'Nema službene informacije Nacionalnog prijelaznog vijeća. Dobili smo različite, proturječne odgovore', rekao je dužnosnik ICC-a Fadi el-Abdalah.

'Ne mogu zamisliti da sjedište Bab al-Azizija lako padne i mislim da će borba biti žestoka', rekao je glasnogovornik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NCT) Abdel Hafiz Goga

Goga je istaknuo da su pobunjenici postavili kontrolne točke na ulazima u Tripoli i da se iz grada ne može pobjeći.

U audio poruci objavljenoj u nedjelju prije nego što je državna televizija prekinula emitiranje, Gadafi je rekao da će ostati u Tripoliju 'do kraja'.

Nagađa se ipak da bi mogao potražiti utočište u regiji oko Sirta, odakle potječe, ili u inozemstvu.

Al Džazira je ranije objavila da su Gadafijeve snage pomogle njegovu sinu Muhamedu da pobjegne iz kućnog pritvora.

Po Al Džaziri, u Tripoliju je vjerojatno pronađeno i tijelo drugog Gadafijevog sina, vojnog zapovjednika Hamisa, zajedno s tijelom moćnog čelnika obavještajne zajednice Abdulaha al-Senusija. Mohammed je bio jedan od trojice Gadafijevih sinova koje su zarobile pobunjeničke snage, ali lojalisti su upali u kuću i oslobodili ga nakon obračuna sa stražarima, objavila je panarapska televizijska postaja.

Libijski pobunjenici zarobili su još jednog Gadafijevog sina, Sadija, izvjestila je Al Arabija, pozivajući se na izvore iz Nacionalnog prijelaznog vijeća.

U izvještaju se navodi i da je NATO s pobunjenicima koordinirao zračne napade na Gadafijevu utvrđenu vilu Bab al-Aziziju u Tripoliju.

Libijski pobunjenici bore se pod zastavom kraljevstva

Libijski pobunjenici koji su zauzeli veći dio Tripolija slave svoju pobjedu mašući zastavama, ali ne zelenom libijskom zastavom iz ere režima Moamera Gadafija, nego crveno-crno-zelenom zastavom na kojoj je srebrenkasto-bijeli polumjesec i zvijezda.

Ta pobunjenička zastava je bila državna zastava Libije u njeno vrijeme kraljevstva od neovisnosti 1951. do 'zelene revolucije'. Prijelazno vijeće libijskih pobunjenika navodi na svojoj internetskoj stranici da tri pruge simboliziraju tri libijske pokrajine, ujedinjene nakon dobivanja neovisnosti 1951. godine: crveno za jugozapadnu pokrajinu Fezzan, crno za Cirenaiku na istoku, a zaleno za sjeverozapadnu Tripolitaniju. Crna pruga s polumjesecom i zvijezdom je osim toga i poveznica s oznakama kralja Idrisa I. (1890-1983, libijski kralj od 1951. do 1969.) odnosno zastavom Sanusija, sufističkog reda islamskih mistika, čiji je poglavar bio kralj Idris.

Nakon što je u vojnom puču pod vodstvom pukovnika Gadafija 1969. svrgnut kralj, nova je vlada isprva krenula panarapskim smijerom. U skladu s tim je kraljevska zastava zamijenjena zastavom u koju su bile inkorporirane i zastave Egipta i Sirije. Gadafijeva inicijativa pokrenuta 1972. za stvaranjem 'federacije arapskih republika', neko je kratko vrijeme inaugurirala craveno-srebrno-crnu zastavu sa zlatnim orlom u središtu, ali se inicijativa brzo raspala.

1977. je Gadafi odlučio uvesti novu zastavu za Libiju, potpuno jednostavnu, zelenu, bez ikakvih simbola, grbova ili drugih amblema, što je tu libijsku zastavu činilo jedinstvenom na svijetu. Zelena boja s jedne je strane boja islama, a s druge strane poveznica s Gadafijevom 'zelenom revolucijom', čija je ideološka načela Gadafi od 1975. objašnjavao u 'zelenoj knjizi'.

Za pobunjenike je prihvaćanje 'kraljevske zastave' Libije danas znak za povratak iskonima neovisne libijske države prije početka Gadafijeva režima. 'Libijska nacionalna zastava odražava povijest naše zemlje i njen jedinstven karakter', ističu pobunjenici na svojoj internetskoj stranici.