SDP NAJAVIO

Skora obnova pregovora o uspostavi vlasti u BiH

22.08.2011 u 12:27

Bionic
Reading

Predstavnici ključnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini u narednih sedam dana obnovit će pregovore o uspostavi nove vladajuće većine u toj zemlji, najavio je predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Damir Hadžić.

U izjavi koju u ponedjeljak prenosi sarajevski 'Dnevni avaz' Hadžić je demantirao medijska nagađanja kako su predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović već postigli dogovor da novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH bude kandidat HDZ-a, no naznačio je kako je i to moguće.

'SDP u posljednjih nekoliko mjeseci čini najveće ustupke i želi razgovarati na normalnim osnovama. Ukoliko dođe do ukupnog dogovora neće biti nikakvih problema da razgovaramo i o takvoj mogućnosti', izjavio je Hadžić.

Istodobno je odbacio mogućnost prihvaćanja ultimativnih zahtjeva koje postavlja predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tražeći za kandidate njegova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) četiri ministarska mjesta, uključujući tu i poziciju ministra vanjskih poslova BiH.

'Ukoliko Dodik i stranke okupljene oko njega inzistiraju na takvoj varijanti, morat će tražiti rješenje bez SDP-a', kazao je Hadžić.

Glasnogovornik HDZ BiH Mišo Relota potvrdio je kako u toj stranci i dalje inzistiraju da njihov kandidat bude na čelu novog Vijeća ministara BiH.

'Vrijeme je da se političke stranke uozbilje i prestanu s politikantskim potezima jer to nikamo ne vodi', kazao je Relota.

Pregovori o uspostavi nove vlasti na razini države BiH bezspješno se vode od izbora koji su u toj zemlji provedeni u listopadu 2010. godine. Tada su najveći broj glasova na području Federacije BiH dobili SDP i Stranka demokratske akcije (SDA) te HDZ BiH i HDZ 1990., a u Republici Srpskoj Dodikov SNSD te SDS.