Svijet DALJE DEMOKRATSKIM ORUŽJEM

Mjesec dana nakon pokolja Norveška se sjeća 77 žrtava

Osobe koje su preživjele napade, obitelji žrtava, predstavnici spasilačkih službi i kralj, odali su u nedjelju u Oslu počast žrtvama najstrašnijeg pokolja počinjenog u Norveškoj u mirnodopsko doba.

U norveškoj prijestolnici zastave su bile spuštene na pola koplja, a oko 6.700 ljudi nazočilo je komemoraciji obilježnoj emocijama na kojoj su nastupili ugledni domaći umjetnici.

"S onima koji provode nasilje borit ćemo se svim demokratskim oružjem", rekao je premijer Jens Stoltenberg u koncertnoj dvorani Spektrum.

Premijer je u svojoj poruci pohvalio "otvorenost" i "snošljivost" svojih sugrađana nakon tragedije i pozvao ih da sačuvaju nacionalno jedinstvo stvoreno nakon napada.

"Gdje god živjeli, kojem se god Bogu molili, svatko može preuzeti dio odgovornosti i paziti na slobodu", istaknuo je.

"Zajedno ćemo stvoriti čvrste veze empatije, demokracije i sigurnosti. To je naša utvrda protiv nasilja", zaključio je, što je izazvalo dug pljesak.

Anders Behring Breivik (32) koji je rekao da je u ratu s islamom i multikulturalnosti, aktivirao je 22. srpnja bombu ispred zgrade vlade u Oslu, a zatim krenuo u smrtonosni pohod na ljetni kamp mladeži na otoku Utoeyji, ubijajući sve pred sobom.

Na komemoraciji u Oslu bili su islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimsson, finska predsjednica Tarja Halonen i svi predsjednici vlada nordijskih zemalja, švedska prijestolonasljednica Viktorija i danski princ Fredrik.

Sud u Oslu u petak je za mjesec dana produljio pritvor u samici Breiviku, što je on ocijenio "sadističkom torturom".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još