Svijet JOE BIDEN

'SAD nikad neće bankrotirati'

Američki potpredsjednik Joe Biden u nedjelju je, na kraju svog posjeta Kini posvećenog gospodarskim odnosima i američkom dugu, odbio sve primisli da SAD slabi te istaknuo kako Sjedinjene Države "nikada nisu bile i nikada neće biti u bankrotu".

Biden je iskoristio govor održan pred stotinama studenata sa Sveučilišta Sečuana u Chengduu kako bi iznio problem ljudskih prava, objašnjavajući da bi Kina "trebala poticati razmjenu građana, studenata i vlade".

No, prvo se pozabavio pitanjem američkog duga i stanjem najvećeg gospodarstva na svijetu.

"Sigurni ste", kazao je Biden na pitanje o sposobnosti Washingtona da servisira svoje dugove.

SAD "nikad nije bio u bankrotu niti će to ikada biti", istaknuo je zamjenik američkog predsjednika , tri tjedna nakon što je sporazumom u Kongresu SAD izbjegnut bankrot.

Biden je govor održao nakon petodnevnog posjeta tijekom kojeg je pokušao razuvjeriti kineske čelnike, prvog stranog američkog vjerovnika, u američko gospodarstvo i njegovu mogućnost redovnog podmirivanja svih obveza, u koje je Peking uložio 1.170 milijardi dolara.

Biden je podsjetio da je "Amerika danas daleko najveće gospodarstvo na svijetu s BDP-om od gotovo 15 bilijuna dolara - što je otprilike dva i pol puta više od kineskog".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još